Voda već ugrozila kuće na Vranjini: "Od nadležnih izgleda nema pomoći, kao vazda"

"Kao što vidite u neke kuće je ušla. Mi već očekujemo, pripremamo se. Podigli smo neke stvari nešto da spasimo, ali bogami sumnjam. Sve prognoze su i na "Vijesti" sam pročitao da se očekuju velike padavine. To će biti katastrofa", kazao je Dragan Gazivoda iz Vranjine
158 pregleda 7 komentar(a)
Vranjina, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Vranjina, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 15.03.2018. 18:41h

Iako se moguće poplave u priobalju Skadarskog jezera zbog najavljene obilne kiše očekuju tek za vikend, voda je već ugrozila pojedine kuće na Vranjini.

"Kao što vidite u neke kuće je ušla. Mi već očekujemo, pripremamo se. Podigli smo neke stvari nešto da spasimo, ali bogami sumnjam. Sve prognoze su i na "Vijesti" sam pročitao da se očekuju velike padavine. To će biti katastrofa", kazao je Dragan Gazivoda iz Vranjine.

Gazivoda tvrdi i da su prepušteni sami sebi.

"Nadležni apeluju da se organizujemo, da sami sebi pomognemo, jer od njih izgleda nema pomoći, kao vazda", rekeo ja Gazivoda.

A ovo ribarsko naselje na jezeru danas su obišli predsjednik Gradske opštine Golubovci Dušan Radonjić i direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić, kako bi mještanima dali neophodne instrukcije ukoliko dođe do poplava.

"Vranjina je navikla na slične scenarije, ali ne ovako drastične. Tako da ovdje već imamo par domaćinstava koja su ugrožena i čija domaćinstva su kompromitovana. Za vikend očekujemo jak južni vjetar i obimne padavine i siguran porast nivoa Skadarskog jezera. I to je nešto što ovi ljudi treba da znaju na vrijeme da bi iskoristili današnji dan i dio sjutrašnjeg dana, da probaju da evakuišu pokretnu imovinu i stoku", rekao je Radonjić.

Pored Vranjine, potencijalno najugroženija su zetska sela Gostilj i Kurilo, kao i pojedina domaćinstva u dijelu Plavnice.

"Pribojavamo se svi, ipak nekako strah je prisutan s obzirom na prethodne godine", kazao je Veseljko Bauković.

"Mi očekujemo svaki dan da će nas neki đavo uhvatiti da nas poplavi. Da ne znamo još kako ćemo da pobjegnemo i gdje ćemo da bježimo. Imamo živo, imamo poljporivredu bavimo se nečim, ali od toga nema vajde nikakve", kazao je Jagoš Klikovac, mještanin Kurila.

Operativni štab za zaštitu i spašavanje nakon današnje sjednice saopštio je da se od sjutra do ponedjeljka očekuje da u pojedinim predjelima države padne više od 200 litara kiše po metru kvadratnom, a u najkišnijim predjelima i više od 300 litara. Situaciju će dodatno usložiti jak južni vjetar sa olujnim karakterom koji se očekuje u subotu, koji može dovesti do usporavanja oticanja vode iz Bojane u Jadransko more.

Bonus video: