TOKOM POSJETE EKSPERTSKE MISIJE EK OCIJENJENO:

"CG da jača institucije nadležne za zaštitu ličnih podataka i slobodnog pristupa informacijama"

Nezavisni eksperti su tokom višednevne misije razgovarali sa predstavnicima deset organa nadležnih za pitanja zaštite podataka i slobodnog pristupa infomacijama i upoznali se sa praksom u toj oblasti.
1766 pregleda 1 komentar(a)
Sa završnog sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa završnog sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora treba da nastavi sa jačanjem kapaciteta i odgovornosti institucija nadležnih za zaštitu ličnih podataka i slobodnog pristupa informacijama, jer su te oblasti važne za napredak u vladavini prava, ocijenjeno je tokom posjete ekspertske misije Evropske komisije (EK).

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, završni sastanak ekspertske misije na temu zaštite podataka i slobodnog pristupa informacijama održan je danas.

Nezavisni eksperti su tokom višednevne misije razgovarali sa predstavnicima deset organa nadležnih za pitanja zaštite podataka i slobodnog pristupa infomacijama i upoznali se sa praksom u toj oblasti.

Tokom posjete ekspertske misije EK ocijenjeno je da Crna Gora treba da nastavi sa jačanjem kapaciteta i odgovornosti institucija koje su nadležne za pitanja zaštite ličnih podataka i slobodnog pristupa informacijama.

Te oblasti, kako se navodi, važne su za napredak u vladavini prava, koji uslovljava dinamiku pregovaračkog procesa.

Savjetnica glavnog pregovarača Dragana Marković kazala je da će preporuke nezavisnih eksperata poslužiti kao smjernice za dalje unaprjeđenje stanja, otklanjanje nedostataka i dostizanje evropskih standarda u toj oblasti, uz nalaze iz ovogodišnjeg izvještaja EK.

"U narednom periodu bićemo posvećeni jačanju kapaciteta, ali i transparentnosti i odgovornosti nadležnih institucija, kako bi efikasno obavljale svoj posao i kako bi primjena uspostavljenog zakonskog okvira proizvela mjerljive rezultate", istakla je ona.

Marković je navela da EK u kontinuitetu podržava Crnu Goru u pregovorima, a da je ova ekspertska misija nastavak te podrške u pravcu ispunjavanja obaveza u toj oblasti.

Predstavnica Ministarstva pravde Ivana Mašanović ukazala je na povoljan momenat organizovanja ekspertske misije, budući da je u toku izmjena pravnog okvira u toj oblasti, koju prati intenzivna javna rasprava.

Ona je dodala da se Crna Gora nalazi u finalnoj fazi ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Preporučujemo za Vas