Baranin prijavio četvoro notara jer su odbili da mu sačine prodajni ugovor

Iz Notarske komore kažu da su notari to uradili jer smatraju da Zaganjor po zakonu i planu reorganizacije njegovog preduzeća nema pravo da proda prostor a on tvrdi da zbog odbijanja trpi štetu
985 pregleda 7 komentar(a)
Fahrudin Zaganjor, Foto: Screenshot (YouTube)
Fahrudin Zaganjor, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.03.2018. 18:48h

Čak četiri barska notara odbili su da, tokom prošle godine, vlasniku firme Fadis u stečaju Fahrudinu Zaganjoru sačine notarski ugovor za prodaju poslovnog prostora u jednoj zgradi u Baru. Zaganjor kaže da je prodaja spornog prostora predviđena planom reorganizacije njegovog preduzeća kako bi vratilo dugove. Da se prostor može prodati, ima i pravosnažnu presudu Privrednog suda.

"Simptomatično je to što su svi notari dali različite odgovore. U krajnjem, oni smatraju da će sačinjavanjem tog ugovora nekome trećem licu biti nanijeta šteta. Iza nas stoji sudski dokument da smo mi treće lice obezbijedili i tu mi nikoga oštetiti ne možemo", kazao je Fahrudin Zaganjor, direktor firme ,,Fadis“ u stečaju.

Iz Notarske komore tvrde drugačije. Predsjednik Branislav Vukićević kazao nam je u telefonskom razgovoru da su notari odbili da sačine ugovor Zaganjoru jer smatraju da nije u skladu sa zakonom i planom reorganizacije.

Zaganjor pak tvrdi da notari to rade upravo po pritisku trećih lica odnosno njegovih povjerilaca a u stvari bivših poslovnih partnera. Zbog svega je protiv notara Svetlane Pavlović, Zorana Škopelje, Senada Redžepagića i Pake Lekića podnio pritužbe komori ali tvrdi da im je Vukićević obećao da će ih što duže držati u ladici.

"Organi notarske komore, prvenstveno njen Predsjednik i Upravni odbor komore ne postupaju po našim prijavama. Od dana podnešenih prijava ide već 4 mjeseca i na naše upite ne dostavljaju nikakve odgovore. Tako da nas sve to dovodi na onu staru – Vrana vrani oči ne vadi", navodi Zaganjor.

Vukićević s druge strane kaže da je prijavu blagovremeno proslijedio disciplinskom tužiocu Dijani Radulović i da je potrebno vrijeme da se donese odluka. Zaganjor se obratio i Ministarstvu pravde gdje priznaju da je slučaj neobičan ali da oni ne mogu da presude ko je u pravu – Zaganjor ili notari?

"Prema mišljenju gospodina Zaganjora, u Planu reorganizacije postoji osnov za sačinjavanje ugovora o kupoprodaji predmetnih nepokretnosti, a odbijanje njihovog sačinjavanja može nanijeti „Fadis“-u veliku štetu. Međutim, odgovor na Vaše pitanje koje se odnosi na trpljenje štete firme „Fadis“ doo, Ministarstvo pravde ne može dati, prije svega iz razloga što se šteta i odgovornost za istu utvrđuju u odgovarajućem postupku. Isto tako Ministarstvo pravde nije nadležno da tumači Plan reorganizacije", navodi se u odgovoru Ministarstva pravde.

Iz Ministarstva kažu da čine sve što im je u nadležnosti da riješe ovaj slučaj ali i obezbijede zakonito postupanje notara i organa Notarske komore, što će i dalje nastaviti. A Zaganjor poručuje da nastavlja borbu i da je spreman na dalje tužbe i krivične prijave.

"Bojimo se da će na kraj odštete i odštetne zahtjeve plaćati svi građani i svi poreski obaveznici", kazao je Zaganjor.

Bonus video: