POKRENULE DVIJE NEVLADINE ORGANIZACIJE

Potpisivanje peticije u Ulcinju: Da se konačno kaže ko je vlasnik zemljišta ulcinjske Solane

Solana se neće zaštititi, niti će se pojaviti investitori koji će pokrenuti proizvodnju, dok god se ne utvrdi vlasništvo nad zemljištem, tvrde organizatori peticije
98 pregleda 0 komentar(a)
Potpisivanje peticije, Ulcinj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Potpisivanje peticije, Ulcinj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 10.03.2018. 19:06h

U Ulcinju je počelo potpisivanje peticije kojom se od Savjeta za privatizaciju traži da konačno kaže ko je vlasnik zemljišta ulcinjske Solane država ili Eurofond, koji je privatizovao to preduzeće.

Peticiju su pokrenule nevladine organizacije Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i dr Martin Šnajder.

Odgovor na pitanje čije je zemljište Solane od ključnog je značaja za njen dalji opstanak, poručuju organizatori.

Ulcinjani su danas rado stavili svoj potpis, kako bi se nakon pet godina, koliko Privredni sud čeka odgovor Savjeta za privatizaciju čija je ulcinjska Solana, konačno to saznalo.

Solana se neće zaštititi, niti će se pojaviti investitori koji će pokrenuti proizvodnju, dok god se ne utvrdi vlasništvo nad zemljištem, tvrde organizatori peticije.

"Privredni sud čeka već pet godina mišljenje Savjeta za privatizaciju, da li je Solana privatno vlasništvo ili nije. Da li je naknada koja je data tada od 800 hiljada eura pravična naknada", istakla je Zenepa Lika iz NVO dr Martin Šnajder.

Iz CZIP, napominju da je ponovno pokretanje proizvodnje soli, ključno za očuvanje biodiverziteta, ali i privrednog i ekonomskog razvoja, ne samo Ulcinja, već cijele Crne Gore.

"Potpisivaćemo peticiju i u drugim gradovima, nadamo se da će svi građani potpisati ovu peticiju, reagovati i pokazati da nismo sami u ovome", kazao je Nebojša Banićević iz NVO CZIP.

Ulcinjani su još jednom pokazali koliko im znači Solana. Iako sumnjičavi da će Solana opet biti vraćena gradu, žele da ona opet bude privredni gigant i mjesto u kom će se zapošljavati omladina.

"Od ovog nema sreće, ovo je prodato i prodato. Solana je pošla. Za Ulcinj je to velika šteta, nekad se živjelo od Solane, sad je završeno", istakao je Drago Đurišić, građanin Ulcinja.

Novinarka: Vi ćete ipak dati potpis ?

"Daću, kako da neću dat potpis i svi moji. Ko je radio na Solani taj je imao da jede i pije", kazao je Đurišić.

"Sa zadovoljstvom sam potpisao, kamo sreće da smo na vrijeme , ali nikad nije kasno. Imamo turizam, još i Solanu, bio bih najsrećniji čovjek i da umrem sjutra ne bi mi bilo žao, jer bi nešto imali da ostavimo našoj djeci. Koliko su mućki napravili, svako na svoj način od lokalne vlasti pa do gore. Oni su se obogatili, imaju ne milione, milijarde, najbogatiji ljudi, a mi smo najveća sirotinja", kazao je Muhamed Bušatli, građanin Ulcinja.

Potpisivanje peticije na ulcinjskoj Maloj plaži biće organizovano i sjutra, a inicijatori peticije pozivaju građane da se odazovu u što većem broju.