IZ TUŽILAŠTVA VEĆ MJESECIMA DAJU JEDAN TE ISTI ODGOVOR O ISTRAZI

Zašto nije podignuta optužnica za ranjavanje Šukovića?

Prema pouzdanim saznanjima Televizije Vijesti, istražitelji su, i pored toga što su Aleksića imali iza brave, ispitivali mogućnost da je neko drugi pucao na Šukovića
92 pregleda 23 komentar(a)
Predrag Šuković, Foto: Zoran Đurić
Predrag Šuković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Kada je tog julskog jutra 2016.godine u Njegoševoj ulici u centru Podgorice ranjen bivši šef policijskog Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Predrag Šuković, javnost je bila zasuta obećanjima da će napadač biti pronađen i kažnjen.

I zaista, gotovo u rekordnom roku objavljena je fotografija mušakarca za kog se vjerovalo da je pucao i ranio Šukovića, a potom i raspisana nagrada od 30 hiljada eura onome ko prepozna  Šukovićevog napadača.

Tri mjeseca kasnije, početkom oktobra uhapšen je Radovan Aleksić.

No optužnica protiv Aleksića ni do danas nije podignuta, a iz Višeg tužilaštva već mjesecima daju jedan te isti odgovor na pitanje kada će staviti tačku na ovu istragu.

"Od strane tužilaštva su preduzete mnogobrojne radnje, kao i zatražena međunarodna pravna pomoć od nadležnih pravosudnih organa Republike Srbije, po kojima je u međuvremenu djelimično postupljeno, a u daljem toku istrage neophodno je izvršiti određene provjere i preduzeti određene procesne radnje, nakon čega će biti donijeta odluka", navodi se u odgovoru Višeg tužilaštva.

Da li optužnice do sada nema zbog djeličmično pružene međunarodne pomoći ili zato što tužilaštvo ni nakon dvije godine nema čvrstih dokaza, može samo da se spekuliše.  

Činjenice su ipak da Aleksić, koji je, dva mjeseca nakon hapšenja, uz priloženo jemstvo pušten da se u daljem postuku brani sa slobode, nikada nije priznao ovo djelo.

Prema pouzdanim saznanjima Televizije Vijesti, istražitelji su, i pored toga što su Aleksića imali iza brave, ispitivali mogućnost da je neko drugi pucao na Šukovića.

Među osobama koje su obrađivali, bili su i neki pripadnici policije. 

Šuković i njegov advokat Goran Rodić, nikada se nijesu kod tužilaštva interesovali za ovaj slučaj, sve su prepustili istražiteljima.

Ipak kako pouzdano saznaje Televizija Vijesti, za istragu su se zainteresovale neke međunarodne organizacije, a sve zbog motiva pokušaja ubistva Šukovića, ali i sumnje da stvarni počinilac ovog djela ipak nije Aleksić. 

Aleksiću su lisice na ruke stavljene nakon što je Ahmo Hajdarpašić iz Sarajeva istražiteljima rekao da ga je prepoznao na policijskoj fotografiji osobe za koju vjeruju da je pucala na Šukovića.

Tokom saslušanja kod tužioca on je ipak rekao da ne može 100 odsto tvrditi da je Aleksić muškarac sa slike, jer ga nije vidio 23 godine.

Nakon njega navodno je i Podgoričanin Veselin Golubović prepoznao Aleksića kao osobu sa policijske fotografije. Poznao ga je navodno i po pokretima, ali i dodao da bivšeg kolegu nije vidio 16 godina.