Nikšić: Filozofski i Filološki fakulet od naredne školske godine otvaraju vrata svim studentima s invaliditetom

Nakon što je više od dvije godine na fakultet ulazio sa sporedne strane, student treće godine sociologije Blagoje Šturanović, na predavanja će stizati ravnopravno sa ostalim kolegama. Glavni ulaz Filozofskog i Filološkog fakulteta dobio je odgovarajuću rampu
293 pregleda 0 komentar(a)
Filozofski i filološki fakultet, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Filozofski i filološki fakultet, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 09.03.2018. 18:38h

Filozofski i Filološki fakulet u Nikšiću, konačno će od naredne školske godine moći širom da otvore vrata za sve studente sa invaliditetom.

Privode se kraju radovi na prilagođavanju objekta osobama sa ograničenom pokretljivošću i oštećenjem vida i sluha, a urađeni su pristupna rampa, lift i signalizacija na Brajevom pismu. U sklopu projekta koji finansira Svjetska banka, isti radovi su planirani na jos nekoliko fakulteta.

Nakon što je više od dvije godine na fakultet ulazio sa sporedne strane, student treće godine sociologije Blagoje Šturanović, na predavanja će stizati ravnopravno sa ostalim kolegama. Glavni ulaz Filozofskog i Filološkog fakulteta dobio je odgovarajuću rampu.

"Bilo je otežano jer smo mogli da budemo samo u jednom kabinetu i to na zadnjem ulazu u fakultet. Ovo mi mnogo znači jer sada imam slobodu kretanja na faklutetu, nesmetano funkcionisanje, a takođe mogu učestvovati u nekim vannastavnim aktivnostima i ostvariti bolju komunikaciju sa kolegama", istakao je Blagoje Šturanović, student sociologije.

To će moći i ostalih nekoliko studenata sa ograničenom pokretljivošću i oštećenjem vida i sluha, jer ustanova dobija sve potrebne uslove. Radovi su ušli u samu završnicu.

"Urađene su taktilne trake, na svim prostorijama su oznake gdje slabovidi mogu da pročitaju koje su učionice i kog studijskog programa, urađen je lift, sve ono što je po evropskim standardima predviđeno za takva lica", kazao je Goran Barović, dekan Filozofskog fakulteta.

Barović kaže da je zbog nedostupnosti objekta, prethodnih godina bilo studenata koju su izbjegavali da upisu Filozofski i Filološki fakultet, pa je zadovoljan što su im konačno otvorili vrata.

"Poslije višegodišnjih obećanja, konačno smo regulisali taj problem, pa u sljedeću godinu ulazimo kompletno opremljeni", rekao je Barović.

"Mislim da je samo Ekonomski fakultet trenutno dostupan po propisima, a biće evo i ovaj naš, pa se nadam da će biti primjer i za ostale fakultete i ne samo fakultete, već i za ostale institucije", poručio je Šturanović.

Isti radovi koji se finansiraju iz kredita Svjetske banke predviđeni su za još tri fakulteta- Pravni i Građevinski u Podgorici i Fakultet za turizam i hotelijerstvo u Kotoru.

"Ukupan iznos bio je 220.000 od čega je polovina upotrijebljena za ova dva naša fakulteta", rekao je Barović.

Posao prilagođavanja za osobe sa invaliditetom čeka nikšićke osnovne škole, od kojih tek poneka ima pristupnu rampu i toalet, dok nijedna nema sve elemente pristupačnosti.

Bonus video: