I dalje opasnost od poplava u Ulcinju: mještani dežuraju tokom noći

Mještani tvrde da ih ni sinoć ni danas niko iz opštinskog kriznog štaba nije obišao
54 pregleda 0 komentar(a)
poplave Ulcinj, Foto: Screenshot (YouTube)
poplave Ulcinj, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.03.2018. 18:34h

Nivo rijeke Bojane opao je tokom dana 20 cm, ali mještani i dalje nijesu mirni.

Iz Hidrocentrale Vau i Dejes i dalje se ispušta voda, a iz albanskog ministarstva energetike kazali su danas da ispuštaju duplo manje vode od one koja do njih dolazi.

"Dolazeće vode u hidroelektranu su 2500 kubika u sekundi. Mi ispištamo 1450. Ostalim dijelom upravljamo unutar brana. Da smo ispustili sve dolazeće kubike, ponovile bi se poplave iz 2010. Za sada kontrolišemo situaciju", kazao je Damjan Điknuri, ministar energetike u vladi Albanije.

Ta količina vode neće predstavljati problem, ukoliko ne bude južnog vjetra i dodatnih padavina.

"Na Bojani je pala voda jedno 20 cm, ali počinje jugo da duva i more se diže. Bojim se da ćemo noćas opet poplavit, jer Albanci i dalje pumpaju tu vodu, moraju", kazao je Marko Mašanović, vlasnik restorana na Bojani.

Iz susjednog Skadra ne stižu ohrabrujuće vijesti. Prema njihovim prognozama danas i sjutra nivo Skadarskog jezera i rijeka Drim i Bojane, nastavlja da raste.

"Poplave na teritoriji Skadra prouzrokovane su ispuštanjem vode iz Hidroelektrane.Poplavljeno je već preko 900 hektara zemlje i poplave se sire, uslijed povećanja nivoa vode iz jezera i rijeka od 20 do 30 cm.Danas i sjutra očekuje se još veći rast, dok se najveći rast nivoa rijeke Bojane i Skadarskog jezera, očekuje 8. marta", navela je Voltana Ademi, predsjednica opstine Skadar.

Mještani tvrde da ih ni sinoć ni danas niko iz opštinskog kriznog štaba nije obišao.

"Ovdje niko nije došao da kaže pušta se voda, spremite se za poplave. Bar su trebali upozotir da podignemo frižidere, zamrzivače", kaže Mašanović.

Mještani su dežurali tokom cijele prrethodne noći, a isto će, kako kažu učiniti i večeras. Voda je sinoć prodrla u neke restorane na Bojani.

Bonus video: