Nedopustivo je da se pacijentima kaže da lijeka ima, ali da treba da ga kupe!

Po lijek u apoteku sada se ide bez recepta, samo sa knjižicom, jer je zaživio sistem elektronskog recepta. Ipak, neki građani Podgorice kažu da do propisanog lijeka nijesu mogli doći
555 pregleda 5 komentar(a)
Ljekovi, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ljekovi, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 05.03.2018. 19:48h

Nove liste ljekova izazvale su probleme.

Iz Fonda zdravstva poručuju apotekarima da moraju biti snabdjeveni, te da je nedopustivo da pacijentima kažu da imaju lijek, ali da treba da ga kupe.

Od početka marta preko sistema elektronskog recepta realizovano je više od 40 hiljada recepata za ljekove. Ipak, mnogi ovih dana ne mogu do propisanog lijeka. Problem nije stvorio sistem elektronskog recepta, već nove liste ljekova, koje su paralelno na snazi od 1. marta. Iz Fonda poručuju apotekarima da moraju biti snabdjeveni ljekovima i da će postupati po prijavama građana.

Po lijek u apoteku sada se ide bez recepta, samo sa knjižicom, jer je zaživio sistem elektronskog recepta. Ipak, neki građani Podgorice kažu da do propisanog lijeka nijesu mogli doći.

"Moram ponovo da idem kod doktora, da vadim ponovo nalaze", kazao je Novica Janković.

Novinar TV Vijesti: Pa jeste li dobili tablete što ste tražili?

Janković: Ne, nisam dobio, nema ih. Za karduru, za prostatu, nema tih tableta.

Novinar TV Vijesti: Kako nema ljekova?

Janković: Vele nema ih trenutno, sve navodno nema ih trenutno.

Novinar TV Vijesti: Idete u drugu apoteku?

Janković: Idem sada u drugU.

"Ne brate jednu kutiju, no mi je poništila, ne mogu da je nađu, nemaju. Tri sam našao, jednu nijesam", kazao je Branko Živković.

Novinar TV Vijesti: Zašto nema ljekova?

Živković: Ne znam.

Novinar TV Vijesti: Šta su vam rekli?

"Živković: Nemaju i ništa drugo

U Fondu zdravstva kažu da taj sistem funkcioniše godinama. Razlika je samo to što se od 1. marta recept više ne štampa.

"U tehničkom smislu ni jedan jedini problem nismo imali kod elektronskih recepata, nismo imali prijavu ni od strane izabranih doktora koji propisuju recept, ni od strane farmaceuta. Imamo realizaciju oko 40 hiljada recepata", poručio je Sead Čirgić, direktor Fonda zdravstva.

Problem su nove liste ljekova, koje su paralelno počele sa primjenom.

"Podrazumijeva potpuno drugačiji koncept u odnosu na prethodnu, gdje imamo osnovnu i doplatnu listu, ono što je u obavezi svaki izabrani doktor kada prepisuje terapiju da pacijentu kaže šta mu je na osnovnoj listi, a šta mu je na doplatnoj listi, tu se omogućava pacijentu pravo izbora", rekao je Čirgić.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da početak realizacije svakog projekta, zahtijeva određeno vrijeme prilagođavanja, a poseban senzibilitet je potreban za oblast kao što su ljekovi. Ljekari na primarnom nivou zdravstvene zaštite, koji propisuju lijek na recept, u obavezi su da pacijentima pojasne novi koncept.

"Ministarstvo zdravlja zadužilo je Fond za zdravstveno osiguranje da u prvim danima primjene nove Liste lijekova intenzivnim kontrolama utvrdi da li se apoteke pridržavaju ugovora potpisanim sa tom institucijom, u pogledu količine i asortimana ljekova na koji su se ugovorom obavezali. Svaka utvrđena nepravilnost i nepoštovanje ugovora biće sankcionisani", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

"Ne postoji nijedna prepreka da apoteke ne budu snabdijevene u punom asortimanu. Poruka jeste da je nedopustivo da pacijentu koji je došao da podigne lijek koji mu je propisan, kaže da imaju taj lijek, ali da mogu da ga kupe, znači tu situaciju nećemo dozvoliti, postupaćemo po prijavama naših osiguranika i ići ćemo na kaznene mjere", kazao je Čirgić.

Sve do raskida ugovora sa onim apotekama koje se ne budu pridržavale ugovora. Građanima ostaje da se nadaju da će ljekova ipak biti.

"Trebalo bi, da malo ovaj narod, koliko toliko ostalo mu je, ako nemaju da se provode, makar da se liječi", rekao je Janković.

Bonus video: