Nesavjesni zakupci i dalje ne poštuju pravilo da pola plaže mora biti slobodno

"Svaki mještanin, turista, građanin ima pravo da jednostavno dođe sa suncobranom privatnim i peškirom da uživa u moru i Suncu . Desi se da se to proširi na eventualno 75 odsto ili nešto više, uvijek ima slobodnog prostora, ali naša intencija je i naša obaveza je i ono što radimo svake sezone i kontinuirano da ih opominjemo i uvijek vraćamo na onih 50 odsto"
213 pregleda 9 komentar(a)
Plaže, TV Vijesti, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Plaže, TV Vijesti, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Ažurirano: 23.07.2018. 17:18h

Nedavna scena na plaži Perazića do u Budvi, kada je zakupac pokušao da otjera mještanku koja je na pijesku raširila peškir, samo je jedan od primjera kako se krši pravilo da polovina zakupljene plaže mora biti slobodna za one koji ne žele da plaćaju ležaljke i suncobrane. Kupači i na drugim plažama tvrde da su one pretrpane mobilijarom.

U Morskom dobru, čiji kontrolori obilaze primorje, priznaju da, naročito u špicu sezone, ima ovakvih prekršaja. Iako tvrde da se iz godine u godinu smanjuje broj nesavjesnih zakupaca, ovom problemu još nijesu stali na put.

"Svaki mještanin, turista, građanin ima pravo da jednostavno dođe sa suncobranom privatnim i peškirom da uživa u moru i Suncu . Desi se da se to proširi na eventualno 75 odsto ili nešto više, uvijek ima slobodnog prostora, ali naša intencija je i naša obaveza je i ono što radimo svake sezone i kontinuirano da ih opominjemo i uvijek vraćamo na onih 50 odsto. Morsko dobro ima skoro 1.500 ugovora, nemoguće je da se negdje ne desi neregularnost, ali ono što radimo iz godine u godinu da se ta nereguralnost smanjuje", kazala je PR Morskog dobra Ivana Lazović.

Da bi se smanjila, potrebno je više od opomena i zabilješki kontrolora, koji dalje problem adresiraju na nadležne inspekcije.

Ukupno, preko 50 prijava kontrolora proslijeđeno je inspektorima. Turistička inspekcija zakupca na plaži Perazića do kaznila je novčano, ali nije poznato koliko.

Takođe, cijena ležaljki na javnim plažama je, kaže, Lazović od 5 do 15 eura. Ipak nijesu rijetki primjeri da se naplaćuje i udaljenost od mora. Tako recimo, na nekim plažama, ležaljke i suncobran u prvom redu koštaju 30, u drugom 20, trećem 15 eura. Bilo je i žalbi da se na Perazića dolu naplaćuje ulaz.

"Nije u ingerenciji Morskog dobra, niti vjerovatno bilo koje institucije da utiče na formiranje cijena koje, zakupci kao privatnici, ljudi koji obavljaju privrednu djelatnost na samoj plaži, formiraju. Ono što je zasigurno istina da se ulaz ni na jednoj plaži ne smije naplaćivati", kazala je Lazović.

Iz Morskog dobra primjećuju i da na nekim pontama u zalivu stoji natpis ''privatan posjed''. Ponavljaju da to nije dozvoljeno i da svaki dio obale mora biti pristupačan. Zato pozivaju mještane i turiste da se obrate njima ili turističkoj i drugim inspekcijama.

A, dok one reaguju, ostaje im ili da plate ili da rizikuju neprijatnost ako stave peškir.

Bonus video: