Završeno suđenje optuženima za prebijanje Martinovića

Sa druge strane, branilac optuženh je tražio izricanje oslobađajućih presuda
177 pregleda 6 komentar(a)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.03.2018. 19:54h

U podgoričkom Osnovnom sudu okončano je suđenje pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice Boru Grguroviću i Goranu Zejaku, optuženim za prebijanje Milorada Mija Martinovića 24. oktobra 2015. godine, nakon protesta DF-a.

Za tužilaštvo nema sumnje da su policajci Specijalne antiterorističke jedinice Boro Grgurović i Goran Zejak, sa i dalje nepoznatim pripadnicima SAJ-a 24.oktobra 2015. godine brutalno pretukli Milorada Mija Martinovića. To je, kako je objasnila tužitejka Danka Ivanović Đerić, potvrđeno svim sprovedenim dokazima.

Zato je od Suda zatražila da prilikom odmjeravanja kazne posebno cijeni to što su optuženi kao policijski službenici prema Martinoviću preduzeli, nedozvoljenu i neopravdanu upotrebu sredstava prinude, u obimu koji nema zakonsko opravdanje već se smatra nečovječnim i predstavlja torturu. Tuziteljka je navela i da bi izricanje blaže kazne moglo doprinijeti razvijanju negativne moralne klime u društvu.

Njoj se pridružio Martinovićev punomoćnik, Velibor Marković.

Sa druge strane, branilac optuženh je tražio izricanje oslobađajućih presuda.

"Po mom rezonu pravničkom tužilaštvo se nije pozvalo nit na jedan dokaz koji bi egzistirao u spisima prdmeta već je negdje teorijski ciotoiralo konveciju o aštiti ljudskih prava i sloboda i torturu. Da je ovo suđenje bilo negdje pod velikim medijskim pritiskom, da bila atmosfera linča u odnosu na moj branjenike i ja sam naravno molio sud da ne polekne pod takvim pritiskom", rekao je advokat optuženih Zdravko Begović.

Begović je potencirao i da se postupak vodio samo protiv dva pripadnika SAJ-a, iako video snimak pokazuje drugaciju situaciju.

"Gdje se vidi da je veliki broj službenika SAJ-a učestvovao u talvom događaju. Morao je neko povesti računa, morao je neko sprovesti cjelishodnu istragu i zaista utvrditi ko je te večeri izvršio to krivično djelo, ako to nie urađeno onda vjerovatno postoje određeni propusti", rekao je Begović.

Optuženi Grgurović i Zejak,su ponovili da nijesu prekoračili službena ovlašćenja i da su te noći radili u skladu sa zakonom i pravilima službe. “ Mislim da sam ja te večeri bio žrtva nekih stvari”, kazao je Zejak.

Presuda će biti objavljena u ponedjeljak

Bonus video: