MANS: Partije ne žele da računima pravdaju milion i po troškova

"Socijaldemokrate nisu dale nijedan jedini podatak, NOVA u ime DF-a je vodila finasije i dala je svega 17 odsto podataka, a HGI 19 odsto", kazala je Ćalović Marković
93 pregleda 8 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.04.2018. 17:48h

Godinu i po nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, skoro polovina troškova te izborne kampanje i dalje je enigma za crnogorske građane.

Prema istraživanju MANS-a koji je izvještaje partija dostavljene Agenciji za sprječavanje korupciji upoređivao sa fakturama i ugovorima dostavljenim MANS-u, Demokratska partija socijalista imala je najskuplju kampanju.

Prema prijavljenim prihodima, kampanja DPSa je iznosila skoro milion i 389 hiljada eura, a prijavljeni trošak je oko milion i 386 hiljada . Ipak, DPS finansijsku dokumentaciju o predizbornim skupovima nije dao na uvid MANS-u.

"Predizborni skupovi DPS-a iznosili su 200 i nešto hiljada EUR, kad uđete na ovaj donji grafik, vidite da je sve to maltene neopravdano", kazala je Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorka MANS-a.

Nije samo DPS ostao netransparentan po ovom pitanju – za 450 hiljada eura zvaničnih troškova koje su partije potrošile za skupove nema finansijske dokumentacije. Demokratski front je, prema prijavljenim prihodima, imao na raspologanju 63 hiljade eura, a prijavljeni troškovi kampanje bili su 907 hiljada eura. DF je jedan od subjekata, koji MANS-u nije dao na uvid dokumentaciju o svojim finasijama. U toj lošoj praksi ih prate i neke partije iz vladajuće koalicije.

"Socijaldemokrate nisu dale nijedan jedini podatak, NOVA u ime DF-a je vodila finasije i dala je svega 17 odsto podataka, a HGI 19 odsto", kazala je Ćalović Marković.

Bošnjačka stranka opravdala je računima sve svoje troškove, a u tome ih prate i Demokratska Crne Gora sa 94 odsto podataka o troškovima i Socijaldemokratska partija sa 82 odsto. I DPS je opravdao većinu troškova – 71 odsto.

Za reklame u medijima i troškove zakupa bilborda potrošeno je tokom kampanje 2016. dva miliona eura.

– 440 hiljada novini, televiziji i portalu Vijesti, kompaniji New Focuss Communicatios koja se bavi zakupom reklamnog prostora 370 hiljada eura, Pinku 230 hiljada i Prvoj televiziji 183 hiljade.

Zanimljivo je da kada su u pitanju donacije fizičkih lica, čiji je udio u finansiranju kampanje 30 odsto, opozicione partije nisu dobile gotovo ništa.

"97 odsto ukupnih svoh donacija koja su fizička lica donirala svim kampanjama su donirana vladajućem DPS-u i Socijaldemokratama, dakle govorimo o iznosu od 737 hiljada eura", kazao Danilo Kalezić, koordinator Parlamentarnog programa u MANS-u.

U MANS-u kritikuju Agenciju za sprječavanje korupcije jer se, kako kažu, bavila samo postupcima zbog nekih banalnih stvari, a nije sustinski ulazila u sadržaj troškova.

Bonus video: