Trend rasta privatnih u odnosu na državne vrtiće: Ministarstvo ne smatra da je situacija zabrinjavajuća

Ministarstvo prosvjete ne spori da je u državnim vrtićima potrebno obezbijediti kvalitetnije uslove za boravak djece
774 pregleda 0 komentar(a)
Vrtić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Vrtić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.03.2018. 19:20h

Prema podacima Monstata trenutno su u državi registrovane 22 privatne predškolske ustanove, što je jedna više u odnosu na državne vrtiće.

Trend rasta privatnih u odnosu na državne vrtiće u Ministarstvu prosvjete ne smatraju zabrinjavajućim, već djelimično netačnim, budući da kako ističu u sklopu državnih vrtića radi 126 vaspitnih jedinica.

U ovom vladinom resoru ipak ne spore da je u državnim vrtićima potrebno obezbijediti kvalitetnije uslove za boravak djece.

Prebukiranost državnih vrtića , ali i neadekvatan prostor glavna su zamjerka roditelja čija djeca idu u ove predškolske ustanove.

S druge strane roditelji čija djeca idu u privatne vrtiće su zadovoljni, ali to zadovoljstvo ima i svoju cijenu koja se za djete kreće prosječno između 150 i 200 eura mjesečno.

Od 43 vrtića u Crnoj Gori, većina su privatni. U Ministarstvu prosvjete ovaj Monstatov podatak drugačije tumače.

"Mi imamo 21 javnu predškolsku ustanovu sa mrežom od 126 vaspitnih jedinica, vaspitna jedinica je ono što bi se u svakodnevnoj terminologiji upotrijebilo jeste objekat, tako da mislim da je potpuno jasno koje su to razlike", istakla je Tamara Milić iz Ministarstva prosvjete.

Do rasta broja privatnih vrtića, došlo je i zbog izmjena zakonske regulative, čime je oblast predškolskog obrazovanja preciznije uređena, ali su uslovi za dobijanje licence zahtjevniji, tvrde u ministarstvu

"Nekada je to moglo u nekom DOO ili u okviru možda nekih NVO, međutim sada je to potpuno jasno. U procesu licenciranja mi itetkako ispratimo da li su ispunjeni uslovi i prostorni, bezbjedonosni, a na kraju krajeva i kadrovski i tek kada ispune sve te uslove oni mogu da dobiju licencu", kazala je Milić.

Da uslovi u vrtićima, generalno nisu najbolji pokazuje podatak da je prosvjetna inspekcija tokom prošle godine utvrdila nepravilnosti kod gotovo polovine od 39 kontrolisanih privatnih i javnih predškolskih ustanova.

Najčešće zamjerke odnosile su se na neostvarivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, vaspitno-stručni kadar ali i na broj vaspitnih grupa kao i broj djece u njima.

Prebukiranost grupa u državnim vrtićima je ono što najviše smeta roditeljima, ali to nije jedina zamjerka.

"U ovom trenutku kada priliv djece, odnosno kada mi sa prostorom ne možemo u potpunosti da odgovorimo, onda makar pokušavama da makar ljudskim resursima odgovorimo na te potrebe", rekla je Milić.

"Brojnost djece u grupama jedan je od razloga zašto se roditelji, koji to mogu, odlučuju za privatne predškolske ustanove. Komforniji uslovi imaju i svoju cijenu. Dok mjesec boravka djeteta u državnom vrtiću košta do 40 eura ,cijena u privatnim se prosječno kreće između 150 i 200 eura", pokazuju podaci Ministarstva prosvjete.

U siromašnom društvu kakvo je crnogorsko ipak relativno mali broj roditelja ima mogućnost da djecu pošalje u privatne vrtiće, što pokazuje podatak da preko 19 i po hiljada djece boravi u državnim vrtićima , a u privatnim nešto više od 900 mališana. Ovo je jasna poruka državi da gradi nove vrtiće za svoju djecu. Za to nedostatak novca u kasi nije i ne bi smio da bude opravdanje.

Bonus video: