STARA I NEUSLOVNA ZGRADA KONAČNO IDE U ISTORIJU

Nakon decenija čekanja: Uskoro bi trebalo da počne gradnja nove psihijatrijske klinike u PG

"Mi bismo mogli vrlo brzo, najdalje za mjesec dana da uđemo u raspisivanje tendera za izgradnju nove klinike. To bi bilo stvarno vrijedno i rasterećenje klinike u Dobroti, mogućnost da se Klinika za psihijatriju bavi liječenjem ovisnika, zavisnika. Mislim da je više vrijeme da imamo jednu takvu kliniku", istakla je Zorica Kovačević, direktorka KCCG
189 pregleda 0 komentar(a)
Psihijatrijska klinika, Podgorica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Psihijatrijska klinika, Podgorica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.03.2018. 19:01h

Neuslovnost i neadekvatan tretman pacijenata sa mentalnim poremećajima i oboljenjima na psihijatrijskoj klinici u Podgorici, već do kraja godine mogli bi postati prošlost.

Problem koji nadležni nisu uspjeli da riješe decenijama, konačno ulazi u fazu rješavanja, izgradnjom nove klinike, ali to je ipak tek početni korak u moru nedostatnosti sa kojima se psihijatrijski bolesnici suočavaju u Crnoj Gori.

Stara i neuslovna zgrada Psihijatrije u parku na podgoričkom Kruševcu, konačno ide u istoriju.

U krugu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) uskoro bi trebalo da počne gradnja nove klinike.

"Mi bismo mogli vrlo brzo, najdalje za mjesec dana da uđemo u raspisivanje tendera za izgradnju nove klinike. To bi bilo stvarno vrijedno i rasterećenje klinike u Dobroti, mogućnost da se Klinika za psihijatriju bavi liječenjem ovisnika, zavisnika. Mislim da je više vrijeme da imamo jednu takvu kliniku", istakla je Zorica Kovačević, direktorka KCCG.

Kovačević kaže da će novi objekat koji bi trebalo da bude završen krajem ove ili početkom naredne godine, imati oko 50 kreveta i potreban prostor.

U NVO sektoru podsjećaju da se na to čekalo decenijama i nadaju se da će sve biti urađeno u skladu sa standardima.

"Pacijentima sa mentalnim oboljenjima je posebno važno da to okruženje bude pozitivno, uredno i optimistično, da nisu u sobama sa po pet i više kreveta, kao što je to sada slučaj sa Psihijatrijom u Podgorici, da se poštuje njihova privatnost. Da se ne guraju po toaletima, da se obezbjedi prostorija za radno-okupacionu terapiju, gdje će sprovoditi razne rekreativne, kreativne, edukativne i ostale aktivnosti, koje su itekako važne za njihovu uspješnu rehabilitaciju", kazala je Martina Markolović, NVO Akcija za ljudska prava.

Dobra vijest je da je Kliničkom centru već uplaćena donacija porodice doktora Dušana Kosovića od 200 hiljada eura za opremanje klinike. A novca će trebati mnogo više.

"Procjena je po Glavnom projektu da je negdje između tri miliona i 800 i četiri miliona eura", rekla je Kovačević.

No, čak i izgrađena klinika tek je početak rješavanja problema.

Onaj koji ostaje je izmještanje pacijenata sa mentalnim poremećajima i oboljenjima iz nekih postojećih zdravstvenih ustanova.

"U bolnici u Kotoru mi imamo oko 120 pacijenata, takozvanih socijalnih pacijenata, za čijim je liječenjem prestala potreba, koji ostaju tu gdje jesu jer nemaju gdje da idu", rekla je Markolović.

Konačno, ni više zgrada, kao ni više kadra, sto je takođe ogroman prooblem, neće sasvim poboljšati položaj ljudi sa mentalnim oboljenjima.

Društvo mora razumjeti da oni ne smiju trpjeti diskriminaciju, da imaju pravo na život u zajednici i da što više treba da budu sa svojim porodicama i prijateljima.

Za to je potreban i bolji standard, ali i drugačiji pristup liječenju, što je već dugo praksa u razvijenim zemljama svijeta.

Mi bi za početak makar mogli da ne prekoračimo rokove za gradnju klinike.

Preporučujemo za Vas