UMHCG: Sistemska diskriminacija osoba sa invaliditetom

Ministar Pavle Radulović obećao je da će svi koji novoizgrađene objekte nisu prilagodili osobama sa invaliditetom izgubiti licence za rad
135 pregleda 1 komentar(a)
OSI sastanak, Foto: Screenshot (Youtube)
OSI sastanak, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 28.02.2018. 19:00h

Nakon što su ministri rada i socijalnog staranja i održivog razvoja i turizma Kemal Purišić i Pavle Radulović naveli šta je sve Vlada uradila da bi obezbijedila pristupačnost javnih objekata osobama sa invaliditetom, nabrajajući zakone i strategije, predstavnici Udruženja mladih sa hendikepom su ih, kada je došao red da se čuje njihov glas, sa forme skrenuli na suštinu.

Tvrde da ono što u papirima lijepo piše izostaje u praksi, jer je njihova svakodnevica i dalje puna ograničenja. Zato kažu da se radi o sistemskoj diskriminaciji osoba sa invaliditetom.

"Da li ste nekad ministre prošetali od Krivog mosta do Delte i vidjeli prilaze objektima u izgradnji na toj lokaciji? Ovo je samo jedan od primjera koji ukazuju na potpuni izostanak rada na sprovođenju zakona," kazao je Milenko Vojičić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG)

Među javnim objektima koji nisu prilagođeni njihovim potrebama, a trebalo je odavno na budu, je i onaj u kom se danas polemisalo. Prilagođavanje Skupštine, kažu u Udruženju, urađeno je uz brojne propuste.

"Vještak građevinske struke magistar Dušan Milošević je utvrdio da ovaj dom nije u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom. Zbog toga smo ja i kolega putovali jedno 40 minuta do ove sale. Kada ćemo kao osobe sa invaliditetom imati nesmetan pristup uslugama socijalne i dječje zaštite, na koje po zakonu imao pravo od 2013. godine? Ovo je februar 2018", istakla je Miroslava Mima Ivanović iz UMHCG.

Purišić i Radulović ne prihvataju tezu da se radi o sistemskoj diskriminaciji, jer su, kako kažu, uradili mnogo, iako priznaju da mogu još više. Radulović je zato obećao da će svi koji objekte ne prilagođavaju osobama sa invaliditetom biti kažnjeni.

"Znam li da se akcioni plan za 2014. još uvijek sprovodi? Da, znam. Kako se zbog toga osjećam? Ne slavno. Ali dijelom i ponosno jer smo adaptirali 13 objekata. Ja vas molim, ako ste primijetili novoizgrađene objekte koji nemaju rampe da nam se javite. Ljudi koji su ih projektovali, revidovali, evo sad u oko kamere – će izgubiti svoje licence. Oni više neće moći da se bave tim poslom u Crnoj Gori", kaže ministar Radulović.

Purišić napominje da je prilagođavanje, odnosno obezbjeđenje pristupačnosti objekata dosta skup projekat.

"Istina je da predugo traje, ali i košta. Izrada jedne pristojne rampe za jednu važniju institucija može da košta i do 100 hiljada eura", ističe Purišić.

Udruženje mladih sa hendikepom zanimalo je i na šta se troši novac koji se sliva u Fond za profesionalnu rehabilitaciju, a koji nije mali. Purišić je kazao da se iznos godinama povećava, te da je za ovu godinu u pitanju suma od šest miliona eura.

Bonus video: