Reforma javne uprave ključna na putu ka EU, u Crnoj Gori i dalje bez rezultata

Evropska komisija je odlučila da podrži reformu državne uprave sa novim Programom vrijednim 15 miliona eura
289 pregleda 1 komentar(a)
Aivo Orav, Foto: Screenshot (Youtube)
Aivo Orav, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 28.02.2018. 18:51h

Reforma javne uprave važan je zadatak na putu ka Briselu.

"Ostvarivanje ciljeva poput racionalizacije državne uprave, depolitizacije rada državnih službenika i boljeg upravljanja na lokalnom nivou, su se pokazali kao izazovi i zahtjevaće ne samo snažnu političku podršku, već snažno uvjerenje da građani zaslužuju dobru administraciju", kazao je Aivo Orav, šef Delegacije EU u Crnoj Gori.

Zato je Evropska komisija odlučila da podrži reformu državne uprave sa novim Programom vrijednim 15 miliona eura. A na glomaznu javnu upravu koja broji oko 40 hiljada ljudi godinama stižu kritike na račun Vlade.

Javna tajna je partijsko zapošljavanje, koje je postalo vidljivije u aferi Snimak i ostalo zapamćeno po principu “jedan zaposleni, četiri glasa”.

Na pitanje TV Vijesti da prokomentariše višak zaposlenih u javnoj upravi i problem partijskog zapošljavanja, Orav je diplomatski odgovorio.

"Kada bi sve bilo savršeno, onda ne bi govorili o reformama i onome šta mora da se uradi i šta je neophodno uraditi. Mnogo je urađeno i mnogo toga treba da se uradi, iz tog razloga opredjeljujemo ovih dodatnih 15 miliona eura za reformu javne uprave", kazao je Orav.

Na sastanku Posebne radne grupe za reformu javne uprave, zaključeno je da se moraju nastaviti reforme da se sistem javne uprave učini efikasnijim i profesionalnijim.

"Ministarstvo javne uprave će i u narednom periodu i dalje biti posvećeno realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana i Strategije reforme javne uprave, a posebno reorganizaciji državne uprave kroz donošenje novog Zakona o državnoj upravi, te izradi i implementaciji Plana optimizacije broja zaposlenih, kako bi uprava i zaposleni u njoj odgovorili zadacima i ciljevima države", kazala je ministarka Suzana Pribilović.

OFF: U Crnoj Gori, prema ranijim podacima MONSTATA, ima oko 180 hiljada zaposlenih. U javnoj upravi, ne računajući Opštine, radi oko 40 hiljada ljudi, što znači da platu iz budžeta na državnom nivou prima skoro četvrtina zaposlenih.

Bonus video: