Odlazeći slovački ministar spoljnih poslova i karijerni diplomata

Lajčak specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan?

Tu poziciju bi uspostavila Evropska komisija u saradnji sa Evropskom službom za spoljne poslove
3369 pregleda 9 komentar(a)
Lajčak, Foto: Reuters, Reuters, Reuters, Reuters, Reuters, Reuters
Lajčak, Foto: Reuters, Reuters, Reuters, Reuters, Reuters, Reuters
Ažurirano: 10.01.2020. 12:04h

Odlazeći slovački ministar spoljnih poslova i karijerni diplomata Miroslav Lajčak, spekuliše se, mogao bi da postane prvi specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan, prenosi danas EURACTIV.com.

Tu poziciju bi uspostavila Evropska komisija u saradnji sa Evropskom službom za spoljne poslove (EEAS).

Krajem 2005. godine, u susret referendumu u Crnoj Gori, tadašnji visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana imenovao je Lajčaka za svog specijalnog predstavnika u našoj državi.

Lajčak je bio visoki predstavnik u BiH i kratko je radio u EEAS.

EU do sada nije imala specijalnog predstavnika za region koji stremi članstvu u bloku a pregovori Beograda i Prištine vođeni su uz posredovanje bivše Visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbjednost Federike Mogerini.

Beograd i Priština su uz posredovanje Brisela vodili dijalog sa ciljem postizanja sveobuhvatnog sporazuma, međutim, dijaloga nema više od godinu dana.

Dijalog je prekinut krajem 2018, kada je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Poslije taksi, nova kočnica su bili izbori, najpre evropski u maju 2019, zatim na Kosovu u oktobru, dok u Srbiji tek slijede, vjerovatno u aprilu.

Od prije nekoliko mjeseci i SAD imaju specijalne izaslanike u regionu - Metju Palmer je postavljen za specijalnog predstavnika državnog sekretara Majka Pompea za Zapadni Balkan a Ričarda Grenela je predsjednik Donald Tramp imenovao za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.