Uoči posjete Junkera: DF neće prisustvovati ako ne bude mogao da postavlja pitanja

"Ukazali bismo na ove stravične probleme sa poglavljima 23, 24, tačnije sa vladavinom prava u CG sa onim što se dešava DF-u kroz procese i progon", kazao je Radunović
52 pregleda 15 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Demokratski front, Foto: Filip Roganović
Skupština Crne Gore, Demokratski front, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.02.2018. 18:46h

Tokom sjutrašnjeg boravka u Podgorici, u sklopu svoje balkanske turneje, prve u mandatu predsjednika Evropske komisije, Žan Klod Junker, obratiće se poslanicima . Clj je predstavljanje nove Strategije proširenja, sto je nedavno učionio i evropski komesar Johanes Han.

Za prvog čovjeka skupštinskog Odbora za evropske integracije to je očigledan znak podške Unije Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu

"Siguran sam da ce g. Junker uputiti zacajne poruke, koje su u kontekstu osnazivanja Crne Gore na njenom evropskom putu i uvjeren sam da cemo dobiti jos jedan snažan podsticaj da nastavimo taj dinamičan i zahtjevan put" kazao je Adrijan Vuksanović.

U skupštinskim klupama, tokom sjutrašnje sjednice, neće biti predstavnika DF-a.

"Dobili smo maloprije informaciju iz Skupštine da nećemo imati mogućnost da se obratimo gospodinu Junkeru, makar jedan od nas, tako da apsolutno ne želimo da pravimo dekor i da djeluje kako je u CG sve u redu i da je tu prisutna i opozicija. Opozicija moze da bude prisutna, ukoliko bude imala mogucnost da aktivno učestvuje, ako toga nema nas neće biti u Skupštini", kazao je Slaven Radunović.

Neće biti ni predstavnika takozvane građanske opozicije, iako je, kako nam je otkrio lider URA, to zagovoravao šef delegacije EU u Podgorici Aivo Orav, tokom njihovog današnjeg susreta.

"Ambasador Orav je ponovio poziv i zelju da bi voljeli da sjutra budemo u drzavnom parlamentu, prilikom govora koji ce odrzati G Junker. Ipak, mi nasatavljamo sa svojom politikom – bojkota nelegitimnih institucija CG, narocito drzavnom parlamenta da cemo na taj nacin poslati poruku koja je vrlo jasna i g Junkeru i briselskoj administraciji da u CG ne funkcinisu evropske vrijednosti", kazao Abazović.

Abazović, sa druge strane, istice da ga raduju posjete evropskih zvaničnika Crnoj Gori i to sto ce se govoriti o Strategiji proširenja. Zato od sjutrašnje posjete ima određena očekivanja.

Da se poruke iz Strategije jasno upute onima koji se suprotstavljaju takvim načelima EU, da se upute Vladi CG, premijeru i da nakon toga svi stvorimo dodatni pritisak kako bi CG konacno zakoračila u neki reformski proces.

I dok u DF-u kažu da bi mnogo toga imali da konstatuju pred gostom iz Brisela, iz vlasti ne očekuju kritičke tonove.

"Ukazali bismo na ove stravične probleme sa poglavljima 23, 24, tačnije sa vladavinom prava u CG sa onim što se dešava DF-u kroz procese i progon", kazao je Radunović.

"Moramo se posvetiti borbi i svemu što obuhvataju dva referentna poglavlja, 23 i 24"m kazao je Vuksanović.

Uoči posjete Junkera, sa šefom delegacije EU u Podgorici razgovarao je i lider SDP-a Ranko Krivokapić, koji je saopstio da Unija kroz novu Strategiju proširenja promoviše novi pristup u odnosu na Zapadni Balkan, u kome će biti uspostavljen princip nulte tolerancije za autokratske režime.

Bonus video: