Nikšićki komšiluk za primjer: Kažu da su u istoj kući, samo u različitim sobama

Od zajedničkog budžeta, stižu da obilježe i važne datume, što najviše osjeti preko dvadesetoro djece iz zgrade
539 pregleda 27 komentar(a)
komšije, Nikšić, Foto: Screenshot (YouTube)
komšije, Nikšić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.02.2018. 18:46h

Besprekorno bijeli zidovi, pod koji sija, zelenilo i slike u hodniku svakog sprata- to je ambijent kakav se danas u ulazima rijetko viđa. Stanari profesorske zgrade već četiri godine, sa malo sredstava i mnogo volje, služe kao primjer drugima.

"Izdvajamo pet eura po stanu i to je ono što u ovom momentu zadovoljava naše potrebe. Plaćanje agencije za čišćenje ulaza, održavanje lifta", kazao je za TV Vijesti Milan Đurđevac, upravnik ulaza "Profesorske zgrade".

Snežana koja se u Nikšić doselila iz Subotice, rado priskoči u pomoć oko održavanja, jer se na dobro lako navići, naročito pošto se, kaže, po dolasku svega nagledala.

"Smeće, ižvrljane zidove, bačene kese, svašta nešto... Bojala sam se kako ću živjeti ja u takvoj zgradi, ali na svu sreću upala sam u dobro društvo."

Dobro društvo ili dobri komšiluk (imaju viber grupu) kako sebe naziva stotinjak ljudi koji žive u 26 stanova. Kažu da su u istoj kući, samo u različitim sobama i da je nedopustivo da susjed bude stranac- kako je to u većini slučajeva.

"Imamo slobodu da ulazimo jedni kod drugih bez najave i posebnih ceremonija, jer osjećamo se kao porodica. Postoji jedna izreka kod našeg naroda- da je komšija često bliži nego brat", dodaje Đurđevac.

Kućni red svi poštuju, a ko se zaboravi namijenili su mu podsjetnike. Od zajedničkog budžeta, stižu da obilježe i važne datume, što najviše osjeti preko dvadesetoro djece.

"Počnemo od Nove godine kupovinom poklona za svu djecu iz ulaza do 18 godina, odnosno do prve godine studija", kaže upravnik.

Na proljeće ih čekaju krečenje ulaza, sadnja cvijeća i uređenje prostora ispred zgrade, oko čega se kažu- posebno rado okupe.

Bonus video: