Sindikat uprave i pravosuđa organizuje protest u utorak

Sindikalci ostaju pri tvrdnji da se ukida beneficirani radni staž, iako su iz Ministarstva rada kazali da to nije tačno
190 pregleda 2 komentar(a)
Sidnikat uprave i pravosuđa, Foto: Printscreen (YouTube)
Sidnikat uprave i pravosuđa, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 20.08.2018. 17:41h

Sindikat uprave i pravosuđa organizovaće sjutra u 15 i 30 protest na Rimskom trgu u Podgorici, zbog Vladinih izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji podrazumijeva pooštravanje uslova za odlazak u penziju.

"Želimo da izrazimo nezadovoljstvo. Očekujemo sutra dolazak zaposlenih iz Zavoda, dolazak vatrogasaca i spasilaca, svih radnika CG jer ovaj zakon se tiče svih. Znate dobro da smo mi prvi kada gori, kada se štiti država i onda je red da se borimo prvi u ostvarivanju radničkih prava", kazao je predsjednik sindikata ZIKS-a Predrag Spasojević.

Nacrtom zakona predviđeno je nekoliko ključnih izmjena, koje predstavnici svih sindikata ne prihvataju. Ako se one usvoje u penziju će se moći sa minimum 40 godina radnog staža uz navršenih 65 godina starorsti. Zato je ključni zahtjev da se starosna granica smanji.

"Zbog opasnosti poslova, vatrogasaca, spasilaca, policijaca, vojnika nemoguće je izdržati do tih 65 godina starosti i tih minimum 40 godina radnog staža da budu na svojim radnim mjestima – to su veliki stresovi za takva radna mjesta", rekao je Goran Pečurica iz strukovnog odbora vatrogasaca.

"Mi smo izvukli iz knjige umrlih svaki četvrti građanin ne doživi 65. godinu", dodao je Spasojević.

Sindikalci ostaju pri tvrdnji da se ukida beneficirani radni staž, iako su iz Ministarstva rada kazali da to nije tačno.

"Ta informacija jeste tačna, u zakonu postoji jasno to definisano", kazala je Sandra Obradović iz USS.

"Svim vatrogascima, spasiocima u CG se ukida beneficirani radni staž", dodao je Pečurica.

Iako se u Uniji i Savezu sindikata oštro protive izmjenama zakona oni neće sjutra na protest, ali ga na duže staze ne isključuju. Od trećeg septembra će dvije sindikalne centrale zajedno po opštinama organizovati javne tribine kako bi građane upoznali sa namjerama Vlade.

"Koja će krenuti će krenuti sa referendumskim potpisivanjem i sa nizom aktivnosti a, ukoliko ništa od toga ne bude urodilo plodom, ako ne Ministarstvo ne povuče sporni zakon ili bar ne uvaži ključne argumente sindikata, ostaju protesti kao jedna od zadnjih stvari koje mogu da urade zajednio sa građanima. – iskreno, ono što opravdavam jesu razlozi za izlazak", kazala je Obradović.

Dva sindikata traže da se ukine pooštreni uslov za odlazak u penziju, da se smanji starosna granica i ponovo omogući da se penzije obračunavaju na osnovu porsjeka iz 20 najboljih godina, što je sada onemogućeno. Oni zahtijevaju i povećanje najniže penzije. Zbog kampanje Unije i Saveza, i strukovni sindikat vatrogasaca kazao je da neće na protest, a to su ranije potvrdili i iz Uprave poilicije.

"Da li su naše kolege protiv protesta ili su njihovi predsjednici protiv toga, jer mi imamo poziva iz policije, kolega vatrogasaca koji će doći sjutra na taj protest koji se ne slažu sa predsjednicima i rukovodstvom", kazao je Spasojević.

Podršku organizatorima neki su, ipak, najavili. I penzioneri i oni koji će to nekad možda postati pridružuju se kritikama.

Ako Vlada ne povuće sporni nacrt zakona, sindikalci nadu polažu u Skupštinu.

"15 penzinera ne primi koliko jedan poslanik, ja mislim da ti poslanici imaju bar prst obraza da će reći, ipak ove stvari moraju da se mijenjaju", kazao je Spasojević.

Zato su pozvali sve one koji dijele to mišljenje da sjutra dođu na Rimski trg.

Bonus video: