Nikšić dobija prvi spomenik crnogorskim komitama, javnost u gradu podijeljena

Djelo akademskog vajara Sretena Milatovića, visine skoro tri metra, činiće dva kamena stuba koja simbolišu dva komitska pokreta, između njih će biti stakleni stub - simbol moderne Crne Gore, a sve će biti spojeno kamenom gredom u obliku crnogorske kape na kojoj će biti uklesan komitski grb. Već su postavljeni temelji
690 pregleda 43 komentar(a)
Trg Save Kovačevića, Foto: Svetlana Mandić
Trg Save Kovačevića, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.11.2018. 18:26h

Na Trgu Save Kovačevića u Nikšiću početkom decembra biće postavljen spomenik crnogorskim komitima, prvi koji se u njihovu čast podiže u Crnoj Gori.

"Mi smo dužni bili kao društvo, kao zajednica da tih 5.000 Crnogoraca koji su poginuli u tom periodu od 1916. do 1929. da im podignemo neki simboličan spomenik. Tada se preko 15 hiljada Crnogoraca razbježalo od žandarmerije srbijanske i ostalog" kazao je Slobodan Bato Mirjačić iz UBNOR .

Mirjačić tvrdi da podizanje spomenika nema nikakve veze sa stogodišnjicom Podgoričke skupštine, protiv čijih odluka su se, kako kaže, borili oni kojima se podiže obilježje.

"Spomenik ovaj je bez podjela, za sve komite koji su učestvovali u borbi za pravo, čast i slobodu Crne Gore od 1916. do 1929. godine. Znači nema podjela komita, niti imena komitima", kazao je Mirjačić.

Različito misle u Jugoslovenskoj komunističkoj partiji Crne Gore.

"Taj spomenik neće pomiriti crnogorski narod, već će ga ponovo razdvojiti. U Crnoj Gori su postojala dva komiska pokreta. Jedan koji se borio protiv Švaba, a drugi koji se borio za nezavisnu Crnu Goru i posle pristupio okupatoru", kazao je Radislav Stanišić iz Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore

I političari različito gledaju na podizanje spomenika crnogorskim komitima. SO Nikšić u čijim klupama sjede samo odbornici DPS-a i SD-a, jednoglasno ga je podržala još prije godinu.

"Crnogorski komiti su crnogorske patriote, borci za slobodu Crne Gore u tom vremenskom intervalu. Prvo u onom periodu Prvog svjetskog rata protiv Austrougraske, a nakon 2018. godine protiv nasilnog ukidanja i nelegitimnog ukidanja crnogorske države", kazao je Momčilo Đukanović odbornik DPS-a

S druge strane u Novoj srpskoj demokratiji tvrde da je podizanje jednog spomenika komitima iz dva pokreta ideološka gomila nesklada.

"Dva potpuno ideološki suprostavljena pokreta. Ovaj prvi pokret iz 1916. godine, većina njegovih vođa su se zakleli pod ukrštenim bajonetima kralju Petru Karađorđeviću i kao svoj politički cilj proklamovali oslobođenje i ujedinjenje Crne Gore i Srbije", kazao je Marko Kovačević iz NOVE.

Djelo akademskog vajara Sretena Milatovića, visine skoro tri metra, činiće dva kamena stuba koja simbolišu dva komitska pokreta, između njih će biti stakleni stub - simbol moderne Crne Gore, a sve će biti spojeno kamenom gredom u obliku crnogorske kape na kojoj će biti uklesan komitski grb. Već su postavljeni temelji, a vrijednost spomenika je 26 hiljada eura.

Preporučujemo za Vas