Šta je kju groznica i koliko je opasna po čovjeka

Mlijeko i mlječni proizvodi od zaraženih životinja mogu se koristiti samo ukoliko se mlijeko termički obradi
910 pregleda 1 komentar(a)
kju groznica, Foto: Screenshot (Youtube)
kju groznica, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 23.02.2018. 18:38h

Nikšićke farmere zadesila je nevolja zvana kju groznica, koja se početkom februara pojavila na četiri farme goveda u gradu. Zbog bolesti uginula su dva grla, dok je dvadeset eutanazirano.

Sunčica Boljević iz Ministarstva poljoprivrede kazala je u Bojama jutra Televizije Vijesti da je uzročnik kju groznice bakterija coxiela burneti, koja je široko raprostranjena u prirodi. Ona je objasnila i da se bakterija unosi oralnim putem te koji su najčešći simptomi bolesti.

“Napada reproduktivne organe, izaziva određene kliničke simptome, koji se manifestuju kao povišena temperatura gubitak apetita, vrlo česte su i upale pluća, problemi sa zglobovima, a kao najznačaniji simptom svakako su pobačaji, problemi u reprodukciji, odnosno dovodi do steriliteta. Bakterija se izlučuje iz organizma inficirane životinje i najčešći prenos je putem vazduha", kazala je Boljević.

Mlijeko i mlječni proizvodi od zaraženih životinja mogu se koristiti, samo ukoliko se mlijeko termički obradi.

"Mlijeko koje se termički obradi, već poslije deset minuta kuvanja bakterija je potpuno inaktivisana. U kiselom mlijeku poslije 24 sata se takođe uništava", ističe Boljević.

Najveći problem predstavlja to što se osim sa životinje na životinju, kju groznica može prenijeti i na ljude.

“Za kju groznicu se kaže da je to profesionalna bolest stočara, veterinara, ljudi koji su u direktnom kontaktu sa životinjama. Kju groznica kada se unese u organizam može i da ne izazove značajne simptome, međutim javlja se i oboljenje koje se manifestuje povišenom temperaturom takođe upalom pluća, malaksalost. Uspješno se liječi", navodi Boljević.

Boljević je poručila da u Crnoj Gori neće vakcinisati zdrava goveda, posto ne postoji veci broj oboljelih grla. Farmeri kojima stoka ugine imaće pravo na naknadu štete.

"Naravno postoje prethodni uslovi koji moraju biti ispunjeni i možda je ovo prilika da sve vlasnike, držaoce životinje pozovem na odgovorno ponašanje i poštovanje propisa", ističe Boljević.

Iz Ministarstva podsjećaju da kju groznica nije nova bolest u Crnoj Gori, a prvi put je dijagnostikovana prije desetak godina. Od 2013. godine, izuzetak je 2015, redovno se javlja uglavnom u opštinama na sjeveru.

Bonus video: