Zašto ni vlast ni opozicija nemaju kandidata dva mjeseca uoči izbora?

„Rekao bih da se radi o taktičkom nadmudrivanju na dva nivoa. Prvo je DPS koji čeka da li će se opozicija dogovoriti oko jedinstvenog kandidata, pa na osnovu toga predstaviti svog kandidata. Drugo taktiziranje je na nivou same opozicije, i zapravo sva igra unutra opozicije je – ko će biti krivac zato što ona nema jedinstvenog kandidata“, kazao je novinar Vladan Žugić
84 pregleda 44 komentar(a)
opozicija sastanak, sastanak opozicije, Foto: Boris Pejović
opozicija sastanak, sastanak opozicije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.02.2018. 19:10h

Od decembra prošle godine i vladajuća DPS i opozicija, tvrde da čekaju da kandidata predstavi suparnički tabor.

Istina je ipak malo drugačija smatraju analitičari – i jedni i drugi imaju unutrašnjih problema, koje pokušavaju da sakriju.

„Rekao bih da se radi o taktičkom nadmudrivanju na dva nivoa. Prvo je DPS koji čeka da li će se opozicija dogovoriti oko jedinstvenog kandidata, pa na osnovu toga predstaviti svog kandidata. Drugo taktiziranje je na nivou same opozicije, i zapravo sva igra unutra opozicije je – ko će biti krivac zato što ona nema jedinstvenog kandidata“, kazao je novinar Vladan Žugić.

Gotovo je izvjesno da od jedinstvenog kandidata kompletne opozicije nema ništa, nakon sto je prošle sedmice propao pokusaj DF-a i građanske opozicije da dogovore nestranačku licnost.

Pošto je od kandidature prethodno odustao Aleksa Bečić, kao mogući kandidati pominjali su se novinarka Milka Tadić Mijović i nekadašnji ministar policije Andrija Jovićević.

Bečic sada ponovo poziva na još jedan pokušaj da se dogovori jedinstveni opozicioni kandidat.

„Ako ne može jedan ili drugi, onda može treći, onaj ko će biti jednako prihvatljiv za sve, onaj kog će svi podržati, onaj koji će pobijediti, jer mnogo je važno da opozicija ima jedinstvenog predsjedničkog kandidata“, kazao je lider Demokrata.

Ko bi mogao biti taj treći kandidat nije poznato. Ipak, i analitičari, ali i dio opozicionih stranaka, smatraju da je sada već suviše kasno da se javnosti predstavi neko ko bi bio nestranačka ličnost.

„To zahtijeva dosta stvari, dogovor oko finansiranja, istraživanje javnog mjenja, dogovor oko infrastrukture, tako da za zajedničkog opozicinog kandidata, ne sada, već i prije 15 dana ili mjesec, već je bilo prilično kasno“, kazao je Žugić

Ukoliko nema jedinstvenog kandidata opoziciji jedino ostaje mogućnost da ide u više kolona, sto je za lidera Demokrata neprihvatljivo

„Koji god politički subjekt ili pojedinac istakne kandidaturu bez dogovora, sa kompletnom opozicijom, taj direktno u ovom trenutku pomaže DPS“. kazao je Bečić.

Oprečan stav ima lider UCG, koji je uvjeren da je 1. mart krajnji rok do kog se mora znati ima li dogovora opozicije

„Ako nema jednog kandidata opozicije, a mi nijesmo doprinjeli tome, mi ćemo imati svog kandidata, i tačka. Ako nam neko kaže da je to rad za DPS, ja pitam a kako se zove ovo što do sada radimo, za koga je ovo rad“, kazao je Danilović.

Da je opozicija išla sa jedinstvenim kadnidatom, onda bi na crtu vjerovatno morao da izađe lider DPS-a Milo Đukanović.

Ovako se nezvanicno spominju jos dva potencijalna kandidata iz najjače stranke: Milica Pejanović Đurišić i Milutin Simović. Kako god, Đukanović je obećao da će javnost ime DPS-ovog kandidata saznati narednih dana.

„Ne možemo govoriti da smo u cajtnotu, ali jesmo u završnoj fazi partijske procedure za definisanje predsjedničkog kandidata, i sad već nema nikave sumnje da ćete u narednih nekoliko dana biti upoznati sa kandidatom DPS za predsjedničke izbore“, kazao je Đukanović.

Ovo obećanje Đukanović je dao u prošli petak, tako da je za očekivati da predsjedništvo DPS do kraja ove sedmice, ili najkasnije do 1. marta donese konačnu odluku. A od tog datuma građanima ostaje još manje vremena za izbor nego danas, ni mjesec i po. Vlado Žugić smatra da ovo nije prvi put da su se političke elite u izbornom procesu vodile svopstvenim a ne interesima građana.

„Kalkulišu sa dva momenta. Prvi je finansijski, dakle što je kraća predsjednička kampanja, manji će im biti trošak, a druga stvar gdje sve stranke kalkulišu je to da pokušaju da rezultat sa predsjendičkih izbora se reflektuje na lokalne izbore koji će biti veoma brzo, nakon predsjedničkih izbora“, kazao je Žugić

Rok za predaju predsjedničkih kandidatura ističe 26 marta, ali do sada to niko nije uradio. Kandidaturu su za sada samo najavile nestranačke ličnosti -privrednik Vasilije Miličković, i dva profesora Đorđije Blažić i Dragan Hajduković.

Sve češće se može čuti da bi u trku mogao ući i predsjednik najmladje stranke , Prevedne CG , Marko Milačić.

Uz političke kandidate kojih će očigledno biti više, na izbornom listiću 15. aprila tako bi se moglo naći cak desetak imena.Naravno ukoliko svi uspiju da prikupe gotovo 8 hiljada potpisa

Bonus video: