Hoće li i kada Sinđelić biti izručen Hrvatskoj

Sinđelić prije više od 15 godina u Hrvatskoj pravosnažno osuđen za ubistvo Mirka Fotesa. Za Sinđelićem je raspisana i potjernica
138 pregleda 13 komentar(a)
Saša Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Saša Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.02.2018. 18:38h

Svjedok saradnik Saša Sinđelić do pravosnažne presude u slučaju "državni udar", u kom ima status svjedoka saradnika, ne mora da strahuje od ekstradicionog pritvora, po potjernici koju su zbog ubistva Mirka Fotesa za njim raspisali hrvatski nadležni organi. Tako propisuje Zakon.

"Po zamolnici nadležnih organa Republike Hrvatske postupiće se nakon što bude pravosnažno okončan krivični postupak protiv tog lica koji je u toku. Nakon toga biće donijeta odluka o zamolnici", kazala je savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović.

U Hrvatskom Ministarstvu pravde podsjećaju da je međunarodna potjernica za Sinđelićem raspisana 2012. godine, na zahtjev Županijskog suda u Vukovaru i da je na snazi do 2051. godine. Kada je riječ o njegovom izručenju Hrvatskoj upućuju na crnogorske nadležne organe.

"Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske podnijelo je Crnoj Gori molbu za izručenje Saše Sinđelića te je Ministarstvo pravde Crne Gore obavijestilo ovo Ministarstvo kako je navedena molba proslijeđena nadležnom sudu na postupanje. Na ostala pitanja Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske nije u mogućnosti odgovoriti te Vas ljubazno molimo da se za daljnje informacije obratite nadležnim institucijama u Crnoj Gori", navodi se u odgovoru Ministarstva pravde Republike Hrvatske..

Na odgovor crnogorskih nadležnih institucija , čekace se sigurno još najmanje nekoliko mjeseci jer suđenje u slučaju "državni udar" uveliko traje, a Vijeće tek treba da Sinđeliću potvrdi status svedoka saradnika.

U međuvremenu, Televizija Vijesti je preko advokata kontaktirala sina ubijenog Fotesa – Maria. Njegova poruka je da mu je teško da govori o očevom ubistvu, ali i da je porodica ogorčena zbog činjenice da je ubica i dalje na slobodi.

Na pitanje da li očekuju da će pravda biti zadovoljena jer to sada najviše zavisi od država Crne Gore i Hrvatske, Mario Fotes je kratko odgovorio:

"Nismo kao državljani Republike Hrvatske bili zaštićeni onda a ni sada. Toliko o zadovoljenoj pravdi".

Saša Sinđelić je u Hrvatskoj osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva farmera Mirka Fotesa 2002. godine, kada mu je ukrao i traktor.

Bonus video: