NEODGOVORNI TRGOVCI I KUPCI?

Običaj da umjesto kusura dobijemo žvaku nije urbana legenda već stvarnost

U trgovinama tvrde kako se svakodnevno snabdijevaju sitnim apoenima od 1, 2 i 5 centi, iako vjerovatno ne pamtite kada vam je neko vratio kusur od cent ili dva
360 pregleda 17 komentar(a)
sitan novac, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
sitan novac, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 17.02.2018. 18:17h

Svi smo makar jednom doživjeli da nam prodavac ne vrati sitan kusur, pod izgovorom da u kasi nema cent, dva ili pet, a običaj da umjesto kusura dobijemo žvaku u Crnoj Gori nije urbana legenda već stvarnost.

Vođeni tom navikom, koju su u međuvremenu gotovo svi prihvatili kao normalnu pojavu, prvo smo se obratili Centralnoj banci Crne Gore, koja je dužna da banke snabdijeva sitnim apoenima. U toj instituciji kažu da kovanica od jedan, dva i pet centi imaju dovoljno. Izgleda i više nego što je trgovinama potrebno, jer im banke sitniš uglavnom vraćaju.

"CBCG raspolaže dovoljnim količinama sitnih apoena od jedan, dva i pet centi. Apoene od jedan i dva centa, banke umjesto da trebuju od Centralne banke i time zadovolje potrebe svojih klijenata, trgovina, one povlače i uplaćuju kao višak sredstava centralnoj banci. Banke imaju ove apoene ali je situacija takva da ih vrlo rijetko podižu kod nas. Osim one od pet centi. Tvrdimo da pitanje nije u zoni monetarne politike", saopšteno je iz Centralne banke.

U jednom poznatom lancu supermarketa potvrdili su Televiziji Vijesti da su njihove prodavnice svakodnevno snabdjevene sitnim apoenima od 1, 2 i 5 centi, koje koriste za vraćanje kusura. Kažu i da ako ne mogu da vrate kusur od cent ili dva, vraćaju pet.

Ipak, apoeni od cent ili dva, svjedoci smo, izuzetno rijetko stižu u ruke građana. Da smo i sami odgovorni za to što trgovine profitiraju od sitnog novca koji ne želimo da uzmemo na kasi pokazuje i anketa TV Vijesti u Podgorici. Većina građana priznaje da često ne žele da uzmu sitan novac.

Ako na kasi ostavite sitan novac koji vam pripada, prodavca u Evropi, ostavićete u čudu. Zato u Centralnoj banci opominju da su i sitne kovanice novac na čiju vrijednost zaboravljamo i da će problem nevraćenog kusura trajati dok svi ne promijenimo odnos prema ovom pitanju. Od trgovaca kojima je to sistem očito omogućio, do građana - koji nisu svjesni štete koju trpe.

Preporučujemo za Vas