Pejović: Nalazimo se pred usvajanjem ključnih strategijskih dokumenata za trogodišnji period

“MEP je akcenat stavilo na jednoobrazan pristup u izradi i konzistentnosti ciljeva s ključnim prioritetima Vlade i strategijskim dokumentima kojima se utvrđuju opšti pravci razvoja na nivou Crne Gore i planovima za korištenje strukturnih fondova EU”, naveo je Pejović
1 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 15.02.2018. 12:41h

Stvaranje efikasnog sistema koordinacije i izrada strategija koje su u skladu s prioritetima Vlade u funkciji je sveukupnog napretka i brže integracije Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), ocijenio je ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović.

On je to kazao na konstitutivnom sastanku Mreže državnih službenika za strategijsko planiranje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova(MEP), Pejović je naveo da je uspostavljanje tog tijela još jedan korak prema ostvarenju ideje da se na nivou Vlade uspostavi sveobuhvatna platforma za saradnju u oblasti razvoja kapaciteta za uspostavljanje srednjoročnog sistema planiranja politika.

Pejović je ukazao na važnost usaglašavanja nacionalnih dokumenata sa strategijskim okvirom EU i podsjetio da je dobra koordinacija i planiranje na nivou Unije odavno prepoznato kao prioritet.

„Nalazimo se pred usvajanjem ključnih strategijskih dokumenata za trogodišnji period i formiranjem Mreže stvaramo kadrovski potencijal da u okviru svih resora u Vladi imamo jednaku posvećenost da dođemo do finog nijansiranja dokumenata i boljeg praćenja njihovog sprovođenja”, kazao je Pejović.

Prema njegovim riječima, glavni cilj je interes građana da kroz strategijski pristup dođu do javnih politika koje treba da dovedu do boljeg standarda života, više radnih mjesta, zdravije životne sredine, bolje infrastrukturne povezanosti i bezbjednosti i vladavine prava.

Pejović je dodao da formiranje Mreže predstavlja mogućnost za stvaranje dobrog osnova za usklađeniju, bolje organizovaniju i strateški bolje postavljenu javnu upravu.

“MEP je akcenat stavilo na jednoobrazan pristup u izradi i konzistentnosti ciljeva s ključnim prioritetima Vlade i strategijskim dokumentima kojima se utvrđuju opšti pravci razvoja na nivou Crne Gore i planovima za korištenje strukturnih fondova EU”, naveo je Pejović.

On je istakao poštovanje principa usklađenosti u pripremi strategijskih dokumenata, kako bi se izbjegle kontradiktornosti među njima.

Pejović je kao dobar primjer usaglašenosti dva dokumenta naveo Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i godišnji Program rada Vlade.

Bonus video: