DECENIJE NEMARA PREMA KULTURNOM NASLJEĐU

U nikšićkom muzeju hladnoća i vlaga, nadležni obećavaju bolje dane

U ovom muzeju je najveća zbirka oružja iz svih slavnih bitaka crnogorske istorije, što interesuje posjetioce, ali ni upola da muzej ima status kakav zaslužuje
324 pregleda 2 komentar(a)
Nikšićki muzej, Dvorac kralja Nikole Nikšić, Foto: Screenshot (Youtube)
Nikšićki muzej, Dvorac kralja Nikole Nikšić, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 13.02.2018. 19:25h

Tmuran kišni dan idealna je scenografija za stanje u kom se danas nalazi nikšićki Dvorac kralja Nikole. Posjetiocima pažnju odvlači neizdrživa hladnoća i vlaga, priča Stana Marušić, rukovodilac muzeja, koja već četrdeset godina na ovom radnom mjestu čeka bolje uslove.

"Godinama propadanje i zbirka i zgrade, a uz to vjerovatno i propadanje nas koji radimo tu u nemogućim uslovima," kaže Marušić.

U ovom muzeju je najveća zbirka oružja iz svih slavnih bitaka crnogorske istorije, što interesuje posjetioce, ali ni upola da muzej ima status kakav zaslužuje. Razočarani izgledom su i konzervatori, koji će pokušati da mu vrate stari sjaj.

"Trenutno, u stanju u kakvom je, ne zadovoljava potrebe ove institucije i sa sadašnjim svojim izgledom nije reprezent kakav bi trebalo da bude, jer ipak ovo je jedan izuzetan kulturni pejzaž zajedno sa crkvom koja je tu," kazao je Željko Čelebić iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Tim angažovan do sredine marta popisaće i muzejske predmete, a da je sve na broju - rukovodilac muzeja ne može da garantuje. Obilazeći prostorije, prisjeća se da je muzej doživio pet krađa, a da se nakon istraga nije ništa vraćalo. Ogorčena je što je objekat praktično neobezbijeđen.

"Nestala je ta zbirka perpera koja je jako vrijedna. Nikšićani bar znaju koja je prodavnica jeftine robe - piljara Krnovo, pa je imala video nadzor. Zar je bilo veliko ulaganje u Dvorac postavljanje video nadzora?" upitala je Marušić.

Od 1984. ovdje su useljeni i biblioteka i arhiv. Za sve ove godine nisu postojali adekvatni uslovi za čuvanje muzejske građe, zbog čega se dio morao izmjestiti.

"U zgradu treba da se uvede grijanje, da se napravi odgovarajuća vlažnost vazduha, svjetlost i sve propozicije koje Zakon o muzejskoj djelatnosti nas kao muzej obavezuju," kaže Jelena Đukanović, direktorica JU Muzeji i galerije Nikšić.

Nakon faze ispitivanja, biće poznato koliko će koštati konzervatorski radovi, koji bi trebalo da obuhvate i unutrašnjost i spoljašnjost objekta. Direktorica muzeja pretpostavlja da će to državu dosta koštati.

Preporučujemo za Vas