Klub dobrovoljnih davalaca krvi "Sveti Sava" najjaktivniji u državi

Prosjek godina članstva je 40, a ako se ima u vidu da se krv može donirati do 65. godine, iako postoje već deceniju, poručuju da su praktično tek počeli da doprinose zajednici
266 pregleda 4 komentar(a)
KDDK Sveti Sava, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
KDDK Sveti Sava, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 11.02.2018. 18:57h

Kad su hodnici nikšićkog Centra za transfuziju krvi puni, onda su na dužnosti sigurno članovi Kluba dobrovoljnih davalaca krvi "Sveti Sava". Ovo udruženje sa preko 750 članova najbrojnije je u državi.

"Pravo je bilo što imamo klub koji se zove Sveti Sava, ipak je on naš najveći prosvjetitelj i najbolji među najboljima," kazao je predsjednik kluba Miodrag Peković.

Milenko Eraković iz KDDK "Sveti Sava" navodi primjer da je na posljednjoj akciji jedanaestoro mladih od 20 godina dalo krv, kao i da su postali novi članovi kluba, koji broji 150 članova ispod 30 godina.

Prosjek godina članstva je 40, a ako se ima u vidu da se krv može donirati do 65. godine, iako postoje već deceniju, poručuju da su praktično tek počeli da doprinose zajednici. Godišnje imaju dvije velike akcije - za Savindan i Petrovdan, a kažu da bi mogli da pruže i više kad bi imali veću podršku sa lokalnog i državnog nivoa. Ovako se snalaze od vrata do vrata.

"Ako ovi traže da budemo evropski prosjek - četiri i nešto, mi bismo bar što se tiče Nikšića ispunili ili prešli taj prosjek kad bismo imali još malo razumijevanja od onih što bi trebalo da razumiju," ističe Peković.

Brano Ivanović navodi da je 35 puta dao krv, kao i da je od prvog dana u klubu, smatrajući da je humano pomoći nekome u nevolji.

Iako je ljepota njihove misije u tome što ne znaju u čijim venama završi krv koju su dali, dragocjene crvene kapi s najvećim zadovoljstvom su slali kad se neko borio za život.

"Prije dvije godine bio je težak udes kod Tivta, pa smo uveče u deset sati poslali tri jedinice krvi u kotorsku bolnicu i momku smo spasili život. Odazivali smo se i kad je bila željeznička nesreća i kad je autobus sletio u Moraču," kazao je Eraković.

U kritičnim situacijama ne čekaju poziv, već se sami organizuju. Kažu da su veze koje gradi humanost čvrste, pa se nesebično odazivaju akcijama sličnih udruženja u državi i šire.

"Republika Srpska, pobratimi iz Srbiej, svi crnogorski gradovi. Gdje nas god zovnu idemo," ističe Ivanović.

Peković je kazao da preko stotinu jedinica daju van granica Crne Gore.

Uz oca i brata, dobrim djelima se od malih nogu uči Petar, koji voli da dolazi u klub u koji će se, kaže, učlaniti čim poraste.

Bonus video: