Za legalizaciju objekata se ne žuri ni građanima ni opštinama

Iz Ministartva održivog razvoja i turizma upozoravaju da se legalizacija neformalne gradnje ne može izbjeći
297 pregleda 12 komentar(a)
divlja gradnja Ulcinj, Foto: Samir Adrović
divlja gradnja Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 10.02.2018. 19:06h

Vlasnici nelegalnih objekata nakon donošenja Zakona o planiranju prostora, kojim je regulisana ta oblast, nisu potrčali kako bi svoje objekte uveli u legalne tokove. Od oktobra, kada je počeo taj proces, do kraja januara, za legalizaciju je prijavljeno svega 530 objekata od 40 hiljada, koliko ih prema zvaničnim podacima ima.

“Očekujemo da će građani sada u ovoj pripremnoj fazi uraditi ono što je potrebno za legalizaciju nelegalnih objekata odnosno izraditi geodetski elaborat premjera izvedenog stanja neformalnog objekta i nakon tog ući u proces legalizacije", kazao je Marko Čanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Koliko bi sve to moglo koštati, za sada je nepoznanica, iako je istekao rok u kojem je trebalo da crnogorske opštine donesu tu odluku. To ne znaju ni u podgoričkoj opštini, gdje je do sada za legalizaciju prijavljeno 70 objekata. Oni su jedna od rijetkih opština koja je Odluku o naknadi za komunalno opremanje dostavila resornom ministarstvu na saglasnost.

"Nakon dobijanja navedene saglasnosti ista će biti dostavljena Skupštini Glavnog grada na usvajanje. Napominjemo da se u konkretnom radi o veoma značajnoj odluci koja treba na optimalan način da stvori preduslove za uređivanje građevinskog zemljišta u zonama bespravne gradnje", navode iz Glavnog grada.

"Za sada smo dobili na saglasnost ministarstva predloge odluka iz osam opština i mi ćemo ih u najkraćem mogućem roku obraditi. Nakon toga ćemo znati sve ono što su troškovi legalizacije, makar ti najveći troškovi legalizacije", kazao je Čanović.

Iz Ministartva održivog razvoja upozoravaju da se legalizacija neformalne gradnje ne može izbjeći.

"Sistem pokriva sve objekte u Crnoj Gori i niko neće moći da izađe iz tog sistema, odnosno da objekat ostane ne prijavljen, odnosno da ne krene u proces legalizaciji ili snosi prekršajne sankcije i sve ono što je predviđeno zakonom," dodaje Čanović.

Očekivani prihodi od legalizacije kreću se od 350 do 750 miliona eura, u zavisnosti od toga da li će se svi prijaviti za legalizaciju ili će država morati kroz prinudu da naplati svoja potraživanja. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju nelegalno sagrađenih objekata je 15. jul ove godine.

Bonus video: