Agonija radnika Košute traje više od 20 godina: Tražimo ono što je naše

Iz Ministarstva ekonomije su TV "Vijesti" kazali da nisu nadležni, a isplata neizmirenih potraživanja nije ni u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja
420 pregleda 2 komentar(a)
Košuta, Foto: Savo Prelević
Košuta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.02.2018. 19:05h

Muke radnika cetinjske Košute traju više od 20 godina. Žrtve tranzicije traže devet zaostalih plata, za njih 580. Taj novac je 1996. godine, kako kažu, završio u Fondu za razvoj.

"Ne tražimo nikakvu milostinju, tražimo ono što je naše. To je iz Fonda za razvoj poslato da se vrati tada milion i 300 hiljada maraka je tada bilo, koje bi danas pokrile naša primanja. Nismo dobili nikakav socijalni program, što nas je zakonom sledovalo, uzete su nam dionice preduzeća, ulagali smo za stambeni fond, ništa od toga nemamo, mi smo radnici jedini mogu da kažem u ovoj državi koji smo ostali bez ičega", kazala je predstavnica bivših radnika Košute Dijana Vujović.

Zato se svakodnevno, evo tri godine, okupljaju kod cetinjske Opštine.

"Fabrika je procijenjena 32 miliona, od ta 32 miliona mi nijesmo dobili ni jedan dinar. Prva nas je Vlada opljačkala, pa je Vlada dala zeleno svijetlo ovima drugima da mogu da čine od fabrike šta hoće", rekao je bivši radnik Košute Slobodan Božović.

Iz Ministarstva ekonomije su TV "Vijesti" kazali da nisu nadležni, a isplata neizmirenih potraživanja nije ni u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja. Ako novac nije isplaćen iz stečajne mase, tada se pravo na isplatu ostvaruje preko Fonda rada.

"Ministarstvo rada i socijalnog staranja je reagovalo 25. 05. 1998. godine kada je Ugovorom o kratkoročnoj pozajmici, zaključenim između Vlade i „Košute” obezbijedilo sredstva za rješavanje ovog problema. Realizacija ovog Ugovora obavljena je posredstvom Uprave za zajedničke poslove državnih organa. Posebno ističemo da Ministarstvo rada i socijalnog staranja, nema zakonskog osnova da vrši uplatu doprinosa neizmirenih potraživanja po osnovu rada", rekli su iz Ministarstva rada i socijalog staranja.

Radnici uzvraćaju da oni te pare nisu vidjeli, te da ni znaju gdje su završile. Ni nakon toliko godina, ne gube nadu.

"Ja mislim da bi trebalo da je izvodljivo, to mora biti izvodljivo", kazao je bivši radnik Košute Dragiša Mrdak.

Uzdaju se u zahtjev koji je, kako kažu, predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić ranije poslao premijeru Dušku Markoviću, da se što prije riješe njihovi problemi. Uzdaju se i u novog gradonačelnika prijestonice, koji uskoro treba da sjedne u fotelju, baš u ovoj zgradi.

"Bilo koji da dođe, da sjedne u fotelju zna, i ove ptice u goru, da radnici Košute nikada ništa nisu dobili i to je sramotno", kazala je Vujović.

Bonus video: