"REALNI I ZAKONSKI OSNOV"

Crnogorske banke neće ukinuti naplatu troškova obrade kredita

"Postoje krediti kod kojih uopšte nemamo taj trošak obrade, postoje krediti koji zahtijevaju pojačano angažovanje zaposlenih u banci"
130 pregleda 13 komentar(a)
Esad Zaimović. Radoje Žugić, Foto: Printscreen (YouTube)
Esad Zaimović. Radoje Žugić, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 01.02.2019. 06:18h

Crnogorske banke neće ukinuti naplatu troškova obrade kredita jer za nju imaju realni, ali i zakonski osnov, poručeno je nakon sastanka guvernera Centralne banke sa direktorima crnogorskih banaka.

"Postoje krediti kod kojih uopšte nemamo taj trošak obrade, postoje krediti koji zahtijevaju pojačano angažovanje zaposlenih u banci. To je praksa svih banaka, ne samo u regionu nego i banaka u EU. Može se diskutovati oko visine te naknade i da li naknada treba da bude izražena u apsolutnom ili u procentualnom iznosu, ali to je druga tema", rekao je predsjednik udruženja banka Esad Zaimović.

Tu temu je nedavno pokrenula Narodna banka Srbije, koja je, nakon presude Apelacionog suda u korist klijenta jedne banke, uputila dopis bankama da odrede fiksni iznos troškova obrade kredita. Centralna banka Crne Gore, ipak, taj primjer neće slijediti.

"Dva su krupna razloga zbog čega u ovoj fazi tako nećemo postupiti. Prvi je da ne postoji sudska praksa u Crnoj Gori, i drugi je da ničim nije ugrožena finansijska stabilnost kroz ovaj aspekt troška. Moramo da iskažemo da mi imamo dobar trend u troškovom aspektu odobravanja kredita kod banaka u prethodnoj godini. Nama je jako važno da se taj trend nastavi...", rekao je guverner CBCG Radoje Žugić.

Dok se slična sudska praksa ne pojavi, banke mole klijente da vjeruju zakonima tržišta, a ne, kako kažu, spekulacijama u medijima.

"Da li ćemo zbog ovoga smanjivati, nisam siguran, zbog tekstova koji su objavljeni ili zbog špekulacija u javnosti, zasad ne vidimo potrebu da to uradimo. Ono što može vjerovatno nam uticati na promjenu te odluke su promjene uslova na tržištu. Poziv klijentima je da ne prihvataju sugestije sa strane, od nekih advokata koji bi možda željeli da stvore sebi posao i da ih klijenti angažuju, jer nisam siguran kakav će biti epilog tih sudskih postupaka", rekao je Zaimović.

U prošloj godini je, prema ocjenama Centralne banke, došlo do snažnog oporavka finansijskog sektora i rasta povjerenja u bankarski sistem u Crnoj Gori, a zabilježen je i značajan pad loših kredita, dok je, kako kažu, kamatna stopa na istorijskom minimumu.