SASTANAK ODRŽAN BEZ OBAVJEŠTENJA JAVNOSTI

Građanska opozicija saglasna: Pronaći nestranačkog kandidata cjelokupne opozicije

"Ja očekujem da vrlo brzo imamo ime kandidata i da imamo ime pobjednika, to je najvažnije. Ostajem optimista i današnji sastanak i današnje odluke i zaključci su nekako vjetar u jedra jednom brodu koji definitivno treba Crnu Goru da povede ka nekim kapitalnim promjenama", kazao je lider GP URA Dritan Abazović
63 pregleda 107 komentar(a)
Građanska opozicija, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Građanska opozicija, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 07.02.2018. 18:21h

Nešto više od dva mjeseca pred predsjedničke izbore, građanska opozicija saglasila se da pokuša da pronađe zajedničkog nestranačkog kandidata cjelokupne opozicije.

To je za Televiziju "Vijesti" otkrio lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, domaćin današnjeg sastanka građanskog dijela opozicije, koji je održan bez obavještenja javnosti.

Prethodno je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić objavio da se neće kandidovati za predsjednika. 

I pored stepena povjerenja koje uživam i rejtinga Demokrata koji rapidno raste iz izbornog procesa u izborni proces, Aleksa Bečič neće biti kandidat za predsjednika Crne Gore. Ovo radim u cilju objedinjavanja opozicije oko jednog jedinstvenog kandidata.

Ovu poruku lider Demokrata uputio je javnosti, sat uoči sastanka lidera građanske opozicije u Podgorici, a nakon što je prošle sedmice nagovijestio kako je spreman da se kandiduje za predsjednika države, ako se cjelokupna opozicija ne dogovori o zajedničkom nestranačkom kandidatu.

Kako je dočekana odluka, koju je Bečić potom i na sastanku obrazložio svojim opozicionim kolegama otkriva današnji domaćin susreta održanog u prostorijama GP URA, bez obavještenja javnosti.

"Samim tim se otvorio, čini mi se dodatno, put da se traži nestranački kandidat cjelokupne opozicije i mislim da je to nešto što i javnost očekuje i u krajnjem mislim da je to jedna pobjednička strategija, vezano za cjelokupnu opoziciju u odnosu na bilo kojeg kandidata DPS-a i njenih satelita", istakao je Abazović.

Novinarka TV Vijesti: Dakle, Vi vjerujete da će opozicija imati jednog zajedničkog nestranačkog kandidata. Kada bi to ime moglo da bude poznato?

"Pa ja sam uvijek tvrdio da je to najbolje za cjelokupnu političku scenu. Ja očekujem da vrlo brzo imamo ime kandidata i da imamo ime pobjednika, to je najvažnije. Ostajem optimista i današnji sastanak i današnje odluke i zaključci su nekako vjetar u jedra jednom brodu koji definitivno treba Crnu Goru da povede ka nekim kapitalnim promjenama", kazao je Abazović.

U eventualnom izboru kandidata, neće međutim učestvovati svi.

Lider Demokrata, taj stav ovako je obrazložio:

"Nemojte još od mene očekivati da vam izaberem kandidata jer mi ne pada na pamet da to činim. Tvrdili ste i tvrdite da samo nestranački kandidat pobjeđuje kandidata DPS-a. Uvažene kolege, kandidat kojeg dogovorite ima našu blanko podršku. Za smjenu ovog režima sam spreman sve da učinim, pa i ovakav potez", rekao je Bečić.

Abazović objašnjava kako je sve to shvatila građanska opozicija.

"Iskazana je dobra volja, iskazana je podrška to je ono što je najvaznije. Obaveza svakog od nas, počevši od predsjednika GP URA, pa svih ostalih lidera jeste da damo maksimum da se to valorizuje u realnom životu i da se ta osoba pronađe i promoviše", kazao je Abazović.

Na što hitniji razgovor o nestranačkom kandidatu apeluju i iz ostatka opozicije.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović poziva Demokratski front (DF) da tim povodom organizuje sastanak svih opozicionih parlamentarnih subjekata.

DF je ranije u više navrata pozivao da se cjelokupna opozicija dogovori o imenu zajedničkog predsjedničkog kandidata.

Preporučujemo za Vas