Redovnog platišu optužili da krade struju: Porodica iz Nikšića od petka u mraku

Iako sudski proces traje, iz CEDISA se pozivaju na Zakon o energetici koji im navodno omogućava da potrošača automatski isključe sa mreže
303 pregleda 16 komentar(a)
Dragan Domazetović, Foto: Screenshot (YouTube)
Dragan Domazetović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.02.2018. 18:27h

Do juče redovan platiša i član Elektroprivredinog „zlatnog tima“, a danas u mraku i pod optužbom da je krao struju. Nikšićanin Dragan Domazetović priča da nije ni slutio šta će mu CEDIS staviti na teret, nakon što je zbog kvara na mreži od oktobra prošle godine više puta zvao radnike Distribucije da intervenišu.

"Zamislite to da sam ja krao struju, a onda zovnem ekipe Distribucije da vide kako ja to radim", počinje priču Domazetović.

Domazetović koji živi sa suprugom i sedmomjesečnom bebom kaže da je bio miran do 8. novembra, kada su radnici na svoju ruku došli da mu zamijene brojilo, jer ono koje je je koristio navodno nije funkcionisalo kako treba.

U CEDIS-u pak tvrde da je upravo kontrola brojila pokazala da je domaćinstvo kralo struju:

"Utvrđeno je da u trenutku kontrole brojilo prikazuje manju terenutnu snagu koju angažuje korisnik u odnosu na pokazivanje uređaja „zera“. A nakon demontaže predmetnog brojila, na njemu su utvrđena mehanička oštećenja", navodi se u saopštenju.

Domazetović uvjerava da niko osim radnika nije imao ključeve kutije, 15-ak metara udaljene od kuće i da su brojilo mogli oštetiti upravo oni, pa su ga zato i zamijenili.

"Da prikrije neki kvar koji je možda slučajno napravio na tom brojilu."

Dan kasnije stigao im je nalog za isključenje zbog neovlašćenog korišćenja električne energije tokom tri mjeseca, što je obračnato na skoro dvije i po hiljade eura.

"Žena me maltene kroz suze nazvala- moramo potpisati nešto. Kaže, njih četvoro-petoro u kancelariji samo što je nisu tukli."

Dragan je ubrzo napisao žalbu CEDISU i slučaj predao sudu, ali mu je prošlog petka struja isključena. Iz CEDISA navode da je potpisivanjem ugovora priznata neovlašćena potrošnja, te da je domaćinstvo isključeno sa mreže jer nije plaćalo ugovorene rate.

"Čujem priču da je Elektroprivreda država u državi, kako za njih ne važi pravni sistem Crne Gore. Ne mogu da pristanem da budem lopov, ja prosvjetni radnik, da me Distribucija osudi i da mi presudi, a da pravosudni sistem bude zaobiđen", navodi Domazetović.

Iako Zakon o zaštiti potrošača, u Članu 41. kaže da ako se iznos računa osporava u sudskom postupku, trgovac ne smije potrošača isključiti sa distributivne mreže, iz CEDISA imaju drugi oslonac:

"Zakon o energetici imperativno nalaže operateru da bez prethodnog upozorenja obustavi isporuku električne energije u slučajevima neovlašćene potrošnje", navode iz CEDIS.

Bonus video: