Dječak i početkom januara zbog povreda bio u bolnici?

I početkom januara je zbog povreda glave dječak je bio primljen u Klinički centar Crne Gore, saznaje TV Vijesti. U Institutu za bolesti djece postoji I izvještaj ljekara koji ga je te noći pregledao.
53 pregleda 7 komentar(a)
KCCG, Foto: Screenshot (YouTube)
KCCG, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.02.2018. 18:15h

Centar za ženska prava dobio je dvije anonimne prijave da je dječak P.J. početkom januara bio primljen u Klinički centar, zbog povreda.

Od direktorice Zorice Kovačević traže da ispita te navode.

“Mi znamo iz iskustva da se i ranije dešavalo da se ne prijave baš svi oblici nasilja koji se registruju u meidcinskim ustanovama, međutim, ne želim ni sama da vjerujem da je neko uz svijest da je dijete zaista zadobilo povrede koje su posljedica porodičnog nasilja, zaista tu informaciju prećutao I da je nije prijavio nadležnima”, kazala je za TV Vijesti SINK: Maja Raičević – Centar za ženska prava.

Raičević naglašava da ovaj slučaj mora biti ispitan do kraja i to u hitnom postupku

“I to je prosto obaveza tužilaštva. Isto tako obaveza je KCCG da sarađuje sa tužilaštvom, i mene raduje spremnost na tu saradnju. Računam da se ovakav slučaj ne može istražiti bez stvaljanja na uvid svih evidencija, koje postoje u KCCG, a tiču se prijema pacijenata, pa očekujem da će se u najhitnijem roku prava informacija dobiti. ”

Iz Kliničkog centra Crne Gore danas nijesu ni potvrdili ni demantovali ovu informaciju, ali su pozvali Tužilaštvo da istraži navode da je preminuli dječak pregledan u januaru.

"Napominjemo da KCCG stoji na raspolaganju nadležnim državnim institucijama za utvrđivanje svih relevantnih činjenica ovim povodom. Ukoliko se utvrdi propust u radu zaposlenih u KCCG, biće sankcionisani u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju.

Televizija Vijesti pouzdano saznaje da je dječaka 6. januara u Institut za bolesti djece, u večernjim satima doveo očuh Nermin Šišić. Dijete je imalo podlive ispod očiju, i veliku čvorugu na glavi. Pregledao ga je hirurg na dječijem odjeljenju, o čemu postoji ljekarska evidencija. Hirurg je dječaka zatim uputio u Urgentini centar, kako bi mu snimili glavu.

U Urgentnom, na pitanje ljekara šta se desilo djetetu, očuh je odgovorio da je pao iz kreveca na pod, prije nekoliko dana.

Da je djetetu i ranije ukazivana ljekarska pomoć, tokom saslušanja pred tužiocem Zoranom Vučinićem, potvrdila je, prema saznanjima TV Vijesti i dječakova majka. Ona je ispričala da misli da je to bilo početkom januara. Objasnila je da je, Šišić dijete odveo kod ljekara zajedno sa komšijom.

U Centru za zenska prava podvlače da akcije NVO sektora i građana u ovom slucaju imaju samo jedan cilj - da dijeca ne budu žrtve nasilja.

“Nama nije namjera da podstičemo atmosferu javnog linča, i uopšte mržnje koja se pojavljuje u posljednje vrijeme povodom ovog slučaja, nego nam je isključivo namjera da one informacije, za koje smatramo da imamo obavezu da ih dostavimo nadležnim organima, proslijeidmo na prave adrese, kako bi se ovakve situacije ubuduže spriječile”, navodi Maja Raičević.

Povodom sumnje da je petnaestomjesečni P.J. u januaru pregledan u Kliničkom centru Crne Gore , oglasilo se i Ministarstvo zdravlja

"Zbog tragičnih okolnosti pod kojima je dijete stradalo, Ministarstvo zdravlja očekuje od KCCG hitnu informaciju o svim detaljima vezanim za ovaj slučaj."

Ministarstvo je navelo i da u taj resor nije stigla prijava u vezi sa mogućim povređivanjem djeteta u januaru .

Bonus video: