EPCG: Investiciona ulaganja za sedam godina 180 miliona; MANS: Ulaganja 150 miliona

Na pitanje da li je A2A poštovala dio ugovora koji se odnosio na ulaganja, iz EPCG odgovaraju da neki indikatori nisu ispunjeni, ali ne preciziraju na koje se dijelove ugovora oni odnose
57 pregleda 0 komentar(a)
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.02.2018. 18:32h

Za sedam godina, koliko je Elektroprivredom Crne Gore upravljala italijanska kompanija A2A, investiciona ulaganja Elektroprivrede iznosila su 180 miliona eura, pokazuju zvanični podaci te kompanije.

"Sve investicije su bile transparentno najavljivane i objavljivane u finansijskim izvještajima, i odnosile su se na fazne modernizacije HE Piva i HE Perućica, stabilizaciju brane Maljevac u TE Pljevlja, zamjenu brojila AAM, tj. projekat "Pametna brojila" u FC Distribucija kao i u remonte, ostalu opremu i objekte neophodne za funkcionisanje privrednog subjekta", kazali su iz EPCG.

U MANS-u, pozivajući se na iste finansijske izvještaje, tvrde da su sedmogodišnja kapitalna ulaganja 150 miliona.

"Ova razlika od 30-ak miliona eura se zapravo odnose na raznorazna plaćanja konsultanata, na izrade studija, sprovođenje tendera, nabavke kancelarijskog materijala, raznoraznih vozila...", kazala je Ines Mrdović iz MANS-a.

Iako se kao glavni razlog za prodaju paketa državnih akcija Italijanima navodila potreba za investicijama u tu kompaniju, nedopustivo malo se, kažu u MANS-u, ulagalo u obnavljanje distributivne mreže, na koju je, tvrde, od 2010. potrošeno svega 48 miliona eura.

"Danas imamo ogromnu stopu tehničkih gubitaka. Poznato je da potrošači plaćaju znatan dio tih gubitaka. Na kraju 2016. godine, ta stopa je iznosila 15%, a svi znamo da se A2A bila obavezala da će do kraja 2014. godine ta stopa biti 11%", kazala je Mrdović

Na pitanje da li je A2A poštovala dio ugovora koji se odnosio na ulaganja, iz EPCG odgovaraju da neki indikatori nisu ispunjeni, ali ne preciziraju na koje se dijelove ugovora oni odnose.

"Napominjemo da je prilikom dokapitalizacije EPCG, a shodno ugovoru sa Vladom Crne Gore, A2A bio u obavezi ispunjavanja određenih indikatora i otvaranja mogućnosti daljeg nastavka saradnje sa stateškim partnerom. Imajući u vidu da određeni indikatori nijesu bili ispunjeni u predviđenom periodu, a u skladu sa kasnije zaključenim akcionarskim sporazumima države i A2A, italijanska kompanije je, kako je poznato javnosti, pokrenula put opciju", kazali su iz EPCG.

Posljedice nedovoljnih ulaganja, ističu u MANS-u, danas osjećaju potrošači.

"Prije dolaska Italijana, prosječan račun za struju je iznosio 20 eura, danas mi prosječno plaćamo 40 eura, a sa druge strane nemamo nikakvu poboljšanu uslugu... + EP se godinama ponaša kao država u državi, Vlada za sve to vrijeme zabija glavu u pijesak...", kazala je Mrdović.

Vlada će Italijanima za 41.7% vlasništva u narednih sedam godina isplatiti 250 miliona eura.Kao jedan od mogućih razloga izlaska A2A pominjala se izgradnja drugog bloka TE u Pljevljima. To su iz Vlade u više navrata demantovali, a za izgradnju drugog bloka TE će, po raskidu ugovora sa češkom kompanijom "Škoda praha", koja je taj posao trebalo da finansira, EPCG iz svog budžeta izdvojiti oko 40 miliona eura.

Bonus video: