Od prvog jula više nećete moći da kupujete sijalice od 100 vati

Pored sijalica, sa tržišta će uskoro biti povucene neke vrste veš mašina, kao i klima uređaja. U resornom ministarstvu kažu da je to još jedan način da se uredi tržište, optimizuje potrošnja struje i smanji emisija štetnih gasova
140 pregleda 7 komentar(a)
Struja, sijalica, Foto: Shutterstock
Struja, sijalica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2018. 18:24h

Tržišna distribucija klasičnih sijalica od 100 vati (W) neće biti dozvoljena nakon 1. jula ove godine, predviđeno je Pravilnikom Ministarstva ekonomije. Isto važi za sijalice snage 75 vati, od 1. januara 2019.

Sa početkom 2020. godine na tržištu će moći da se nađu samo sijalice novije generacije. Iako najjeftinija sijalica sa žarnom niti košta oko 30 centi, a led oko 2 i po eura, u Ministarstvu smatraju da ovo neće biti udar na budžet građana.

"Ako uzmemo da u jednom domaćinstvu u toku godine tri sijalice od 100 vati radi tri sata dnevno investicija je oko 1 euro, ali će potrošiti oko 31 euro na godišnjem nivou. Ako uzmemo florescentne gdje je cijena tri eura potrošiće oko 10 eura za nabavku a potrošnja će biti oko oko 6 eura tako da će građanin na godišnjem nivou za 16 eura da nabavi i potroši, ušteda je od 50%" kazao je Marko Radulović iz Ministarstva ekonomije.

I u Centru za zaštiti potrošača smatraju da je ova odluka Ministarstva ekonomije opravdana..

"Jedna obična sijalica od 100 vati čini 10% mjesečnog računa. Malo li je, jedna a koliko ih imamo u stanu. Ako bi prešli na led, to bi smanjili na recimo 2% računa ili na 1% što je u nivou statističke greške", kazao je Predrag Boljević iz CEZAP-a.

Iz kompanije koja se bavi prodajom rasvjete kazali su TV "Vijesti" da je sijalica od 100 vati kod proizvođača odavno ukinuta i da na etikatema stoji upozorenje da ne možete koristiti jaču sijalicu od 60 vati.

"80% naših kupaca se opredjeljuje za led rasvjetu", kazao je Miloš Kuzman prodavac rasvjete.

U Ministarstvu ekonomije očekuju da će vremenom cijena štednih sijalica biti niza.

"Očekujemo da sa stimulacijom i eliminacijom ovih proizvoda će se povećati i konkuretnost i tržište sa aspekta ovih sijalica pa očekujemo i pad cijena", rekao je Radulović.

"Cijena led rasvjete svakih par mjeseci pada, do tog trenutka kada budu obične sijalice potpuno povučene iz prodaje mislim da će biti više nego povoljna cijena led sijalica", kazao je Kuzman.

Pored sijalica, sa tržišta će uskoro biti povucene neke vrste veš mašina, kao i klima uređaja. U resornom ministarstvu kažu da je to još jedan način da se uredi tržište, optimizuje potrošnja struje i smanji emisija štetnih gasova.

Bonus video: