Opozicija decidna: Nema novog Sudskog savjeta bez vanrednih parlamentarnih izbora

Koliko je stvar važna, najbolje ilustruje podatak da je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica već tražila pomoć Venecijanske komisije, kako u julu ne bi imali svojevrsnu blokadu pravasudnog sistema
62 pregleda 5 komentar(a)
Sudski savjet, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Sudski savjet, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 02.02.2018. 19:42h

Mandat aktuelnom Sudskom savjetu ističe 2. jula ove godine, a za izbor dijela novog savjeta neophodna je dvotrećinska većina u parlamentu, koje trenutno nema i ko zna kad će je biti.

Koliko je stvar važna, najbolje ilustruje podatak da je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica već tražila pomoć Venecijanske komisije, kako u julu ne bi imali svojevrsnu blokadu pravasudnog sistema.

Iz Demokratskog fronta (DF) i građanske opozicije su decidni – novog Sudskog savjeta nema bez vanrednih parlamentarnih izbora.

Tvrdnje opozicije da parlament zapravo ne funkcioniše, iako u njemu sjedi više od polovine poslanika i usvajaju se zakoni, mogle bi dobiti na značenju narednih mjeseci.

Naime, Sudskom savjetu, organu, koji između ostalog bira predsjednika Vrhovnog suda i sve sudije, mandat ističe 2. jula. Četiri njegova člana, od kojih je jedan predsjednik Savjeta, bira Skupština dvotrećinskom većinom, koje u postojećem skupštinskom sazivu nema.

"Danas zbog urušavanja parlamenta vi imate da on ne rješeva probleme građana nego služi kao jedna pozornica. Vi imate sukob sluganstva i primitivizma, što može zabavljati jedan dio poltičke javnosti, ali svakako ne služi građanima, i imate potpuni kolaps sistema, a ovo je samo jedno od polja u kojem se to ogleda", istakao je Bojan Zeković (SDP)

Iz opozicije su precizni – izbora članova Sudskog savjeta nema, dok DPS ne pristane na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

"Bilo ko, ko misli da DF može biti biti dio neke većine koja će da daje legitimitet nelegalnim i nelegitimnim institucijama u Crnoj Gori, koje se bave zaštitom lika i djela Mila Đukanovića, grdno se vara. Bili mi toga dana u sali ili ne bili, mi nećemo dati dvotrećinsku većinu, osim u slučaju, da DPS ispuni one zahtjeve koje je pred njih postavila opozicija", kazao je Slaven Radunović (DF).

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, prošle nedjelje se sastala sa predsjednikom Vanecijanske komsije Tomasom Markertom, od koga je tražila pomoć u prevazilaženju krize koja se nazire. Venecijanci kažu da su spremni da dođu u Crnu Goru, i ponude rješenje prihvatljivo za sve.

"Venecijanska komisija , najbolje bi bilo da uštedi taj novac, nema apsolutno potrebe da dolaze i da nas ubjeđuju, kako je u Crnoj Gori regularno stanje, i kako mi treba u paralemntu da pomažemo DPS da ispunjava obaveze, između ostalih i tu kao što je obnova Sudskog savjeta. Svi koji učestvuju u toj predstavi kojom se pokušava poslati poruka da je Crna Gora lider u regionu, nijesu dobro došli, dobro došli su kao turisti, ali da nas ubjeđuju, ne", kazao je Radunović.

OAko novi sastav Sudskog savjeta ne bi bio formiran u julu – to povlači sa sobom više pitanja kao - da li ćemo ove godine moći da imenujemo nekog novog sudiju ili razriješimo starog ili ko će vladi predložiti budžet za sudstvo za narednu godinu. Da ne pričamo o problemima koji nas očekuju naredne godine kada mandat ističe i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici a postavlja se pitanje i da li to znači da do 2020., kada bi trebalo da se održe redovni parlamentarni izbori, u Crnoj Gori nećemo birati nove sudije.

Bonus video: