"Dakićevci" pred Privrednim sudom: Stari kaput kao simbol propasti fabrike

Bivši radnici imaju pravosnažne presude koje deset godina nisu uspjeli da naplate
51 pregleda 1 komentar(a)
Dakićevci Privredni Sud, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Dakićevci Privredni Sud, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 31.01.2018. 18:38h

Pedesetak bivših radnika “Radoja Dakića” došlo je pred Privredni sud sa kakvom-takvom nadom da bi se od prodaje imovine nekadašnjeg giganta mogao isplatiti bar dio njihovih potraživanja. Na zgradu suda zakačili su jedan stari kaput.

"Nije slučajno što smo odabrali kaput, kaput na njemačkom znači propao, mrtav, razbijen, uništen...razbijen i propao je Radoje Dakić," kazao je Milan Vukčević, predstavnik bivših radnika fabrike.

Bivši radnici imaju pravosnažne presude koje deset godina nisu uspjeli da naplate. Hiljadu osamsto njih potražuje po 77 neisplaćenih plata.

S obzirom da na prvom oglasu nije bilo ponuđača, stečajni upravnik Mladen Marković konstatovao je da je prodaja zemljišta bivše fabrike neuspješna. Ponuđena cijena za zemljište bila je 66 i po miliona eura, ali bivši radnici smatraju da vrijedi više.

"Ovdje je jasno da je procjena urađena neprofesionalno. Ovo je problem koji prevazilazi Privredni sud, ne može ovo Privredni sud riješiti, ovo je sistemski problem, ovo treba država da rješava. Hoće nama ljudska prava da prebace na ponudu i potražnju, da nam tržište odlučuje o ljudskim pravima, to je nešto što država ne bi smjela sebi da dozvoli, ovo je divlji zapad," ističe Vukčević.

Poručujući da ovdje nema ni prava ni pravde, sumnjaju u neke zakulisne radnje.

"Hoće da to uzmu što jeftinije, znači on će kupiti tu zemlju ispod cijene komunalnog opremanja," smatra bivši radnik fabrike Milutin Dragaš.

"Evo 12 godina otkako su nam presudu dali, 20 godina kako nam plate duguju, čovjek 20 godina prima penziju, a platu nije primio. Ima li to igdje, nema ni u Bangladešu, ni u Tunguziji, zato smo donijeli za Novu godinu onu bananu, jer to ni banana država ne bi pustila," kaže Vukčević.

Ukupna potraživanja iznose 80 miliona eura, od čega su u prvom isplatnom redu 22 miliona za bivše radnike.Sada slijedi novi oglas, sa vjerovatno nižom cijenom.

Bonus video: