Mještani Vraćenovića nadaju se da će selo ponovo oživjeti

Selo sa 6 zaselaka ima manje od 200 stalnih stanovnika, ali nadu uliva osnovna škola Jakov Gnjatović, koja trenutno broji 40-ak učenika
581 pregleda 1 komentar(a)
Vraćenovići, Foto: Printscreen (YouTube)
Vraćenovići, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 29.01.2018. 18:37h

Otkako je teretni saobraćaj ka BiH i Hrvatskoj sa Ilinog brda izmješten preko graničnog prelalaza Vraćenovići, zbog čega je u toku i rekonstrukcija puta Petrovići-Vraćenovići, istoimeno selo iz kog su se poslednjih desecnija mještani iseljavali u potrazi za boljim životom, počinje da se nada da će ponovo oživjeti.

"Biće fino, jer da nije puta ovo bi mjesto bilo mrtvo. A ovako, kad se odvija saobraćaj, malo živne", kazao je mještanin Vraćenovića Jovan Baćović.

"To je jedna prednost i bez obzira što se raselilo, trebaće nekom, vratiće se neko, živjeće", rekao je mještanin Vraćenovića Kosto Vujović.

Selo sa 6 zaselaka ima manje od 200 stalnih stanovnika, ali nadu uliva osnovna škola Jakov Gnjatović, koja trenutno broji 40-ak učenika.

Iako živi u Nikšiću, od rodnog mjesta se ne odriče još jedan Vujović, koji kaže da Vraćenovići imaju lijepu prirodu i klimu, što vidi kao šansu da postanu turističko mjesto. Zato se prvi odvažio da ugosti prolaznike.

"Čisti kamenjar je bio, kao ovo dvorište nekultivisano iznad. Sad razmišljam o etno selu, pravim bungalove, da razvijemo turizam. Ima li komšija koji slično razmišljaju? Pa, ima, ali se ne upuštaju, računaju vjerovatno da je to promašaj, da je ovo pasivan kraj, ali možda ja budem uticao, da otvaraju nešto". rekao je vlasnik etno domaćinstva Anđelko Vujović.

Za sad postoji nekoliko kafana i dvije prodavnice. Mještani pričaju da im je 10 kilometara udaljena Bileća ranije bila oslonac, ali da im je sad mučno da prolaze dvije carine, pa Nikšić- iako dosta dalji, doživljaju kao spas. Ipak, u prodavnici mješovite robe, dovoljno mušterija ima Draga, koja priznaje da ima lakši posao nego njene komšije.

"Pet, šest godina sam tu. Ima posla, radi se, dvije su prodavnice za ovo mjesto", priča Draga Baćović.

Kako je kraj bezvodan, iz Bileće i Gacka u ljetnjim mjesecima obično se dopremaju i cisterne za vodu, što bi moglo da se promijeni.

"Konačno se i opština Nikšić okrenula prema nama. Samo voda i put. Ako to dvoje dođe, biće naroda više. Kad naroda bude dosta, onda imamo svega", rekao je Anđelko Vujović.

Bonus video: