NE GUBI SE PRAVO NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

Niste se javili Birou rada u tačno vrijeme? Sistem vas automatski briše sa liste nezaposlenih

Novinar "Vijesti" Goran Kapor smatra da uvođenjem rigoroznijih mjera, nadležni žele da prikriju stvaran broj nezaposlenih u Crnoj Gori
2188 pregleda 14 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 28.01.2018. 19:43h

Ukoliko se Birou rada na Zavodu za zapošljavanje ne javite u tačno zakazano vrijeme, sistem će vas automatski izbaciti sa liste nezaposlenih lica.

Tako je u decembru prestala da se vodi evidencija o 1.360 onih koji su zbog neispunjavanja te zakonske obaveze ispali sa liste osoba koje traže posao.

Oni ipak nijesu izgubili pravo na zdravstvenu zaštitu već izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju to pravo ostvaruju preko Fonda zdravstva.

Stroža pravila u Zavodu pravdaju time što žele da se bave onim građanima koji istinski traže posao.

Stručnjaci s druge strane kažu da jeste dobro što je pronađen način da nezaposleni imaju osiguranje iako su sklonjeni sa evidencije ali je sada problem to što nećemo imati tačnu sliku koliko je zaista nezaposlenih.

Obaveza nezaposlenog, propisana Zakonom o zapošljavavanju je da se lično javlja Zavodu, najmanje jednom u dva mjeseca, odnosno korisnik novčane naknade jednom mjesečno, radi informisanja o mogućnostima i uslovima zaposlenja i posredovanja u zapošljavanju.

Izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju sada predviđaju stroža pravila, pa ako zakasnite da se u tačno zakazano vrijeme javite Zavodu, sistem će vas izbrisati sa evidencije nezaposlenih lica.

U toj ustanovi, činjenicu da je 1. 360 osoba u decembru izbirsano iz evedincije nezaposlenih, pravdaju time, što kako kažu, žele da se bave onim građanima koji aktivno traže posao.

"Nezaposlena lica se moraju javljati pravovremeno i ako oni ne ispunjavaju svoje obaveze to vuče određene posljedice. Jer ako se budemo bavili onim licima koja ne traže posao aktivno trošićemo finansijske resurse na lica koja ne žele da se zaposle, a želimo da se posvetimo onima koji žele", kazao je Goran Bubanja iz Zavoda za zapošljavanje.

Novinar "Vijesti" Goran Kapor smatra da uvođenjem rigoroznijih mjera, nadležni žele da prikriju stvaran broj nezaposlenih u Crnoj Gori.

"Vlada i Zavod žele i to i rade da vještački smanje broj nezaposlenih time što brišu ljude iz evidencije i onda tako imamo krivu sliku o tome koliko je stvarno nezaposlenih a koliko je onih koji zaista traže posao. Zato su odlučili da se bave samo onima koji aktivno traže posao i uveli rigorozne mjere za one koji ostaju na evidenciji", rekao je Kapor.

Dobra strana ove izmjene je to što lica koja se brišu iz evidencije Biroa rada, pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju posredstvom Fonda za zdravstveno osiguranje. Takođe, zdravstveno osiguranje sada imaju svi cg građani koji to pravo ne mogu ostvariti drugim putem kao i stranci sa stalnim prebivalištem.

"Dovoljno je da se lice javi jednoj od naših područnih filijala prema mjestu prebivališta i da podnese zahtjev za upis u evidenciju osiguranika Fonda. Uz prijavu potrebna je još kopija lične karte ako se radi o državljaninu Crne Gore ili kopija o nastanjenju ako se radi o strancu. Trenutno je u našu bazu upisano oko 154 hiljade osiguranika, od toga je 95 ipo hiljada aktivnih nosilaca, a oko 57 hiljada su njihovi članovi", rekla je Vjera Medojević iz Fonda zdravstva.

U Crnoj Gori trenutno je na Birou rada 51.752 lica.

Iz Zavoda su nedavno poručili da ukoliko se budžet poveća, planiraju da tokom 2018. godine uključe od 3.500 do 4.000 nezaposlenih u neke od programa i mjera aktivne politike zapošljavanja, za šta je predviđeno četiri miliona i 600 hiljada eura.

Preporučujemo za Vas