Sedam godina od ubistva Šćepanovića: Kamere snimile nemaskirane ubice, istraga ne mrda s mrtve tačke

Jedini očevidac zločina je majka ubijenog mladića. Ona je s balkona gledala dva nemaskirana momka u bijelim patikama kako bježe nakon što su joj ubili sina
1319 pregleda 0 komentar(a)
Ubistvo Ivana Šćepanovića, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ubistvo Ivana Šćepanovića, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 27.01.2018. 18:47h

Od ubistva Kraljevčanina Ivana Šćepanovića u Budvi prošlo je sedam godina, a to, kao i neke druge likvidacije u metropoli turizma, još ostaju neriješene.

Šćepanović je, kako se sumnja, ubijen zbog bliskosti sa Budvaninom Ivanom Delićem, ali istraga nije dovela do dvojice ubica, iako su ih snimile kamere, a oni bili bez ikakvih maski.

Kada je prije tačno sedam godina, 27. januara 2011., u Budvi likvidiran Šćepanović, istražni organi su vjerovali da će njegove ubice brzo biti identifikovane i uhapšene, jer su, kako se tada moglo čuti, ostavile dovoljno dokaza iza sebe.

U Šćepanovića su tada ubice ispalile 16 metaka iz automatske puške. Sedam godina kasnije svi navodni dokazi istragu nijesu pomjerili s mrtve tačke.

Izvršena su neophodna vještačenja svih tragova pronađenih na licu mjesta prilikom uviđaja. Takođe je istražni sudija Višeg suda u Podgorici po zahtjevu Višeg državnog tužilaštva donio naredbe za izuzimanje listinga komunikacija od svih mobilnih operatera u Crnoj Gori za određena lica kao i izuzimanje i vještačenja video snimaka, a koja vještačenja i druge preduzete radnje nijesu dale rezultate u otkrivanju počinioca predmetnog krivičnog djela

Jedini očevidac zločina je majka ubijenog mladića. Ona je s balkona gledala dva nemaskirana momka u bijelim patikama kako bježe nakon što su joj ubili sina. Nakon što su u Šćepanovića ispalile kišu metaka, ubice su pobjegle a njihov bijeg zabilježile su kamere.

Kraljevčanin je, na osnovu iskaza saslušanih svjedoka, sumnjao da će biti likvidiran i ko mu i zbog čega šalje plaćenike. Navodno je nekoliko dana prije likvidacije otišao za Beograd kako bi sa tom osobom pokušao da izgladi odnose ali bez uspjeha. Njegova bliskost sa Budvaninom Ivanom Delićem i sumnje da je ubistvo naručeno iz Srbije, razlog je što su samo nekoliko dana nakon zločina istražitelji otputovali za Beograd kako bi pokušali da dobiju bilo kakve podatke od ozloglašenog člana zemunskog klana Sretka Kalinića.

Crnogorskim istražiteljima nije bilo jasno ko naručuje ubistvo Budvanina Ivana Delića i njemu bliskih ljudi. Na to im tada nije odgovore dao ni Kalinić koji je par godina kasnije i zvanično osumnjičen da je 11.avgusta 2008. godine u bašti budvanskog lokala "Palma" zbog slične garderobe, pozicije sjedjenja i konstitucije zamijenio mete i umjesto Budvanina Ivana Delića surovo likvidirao mladog Nikšićanina Gorana Pejovića.

Ubistvo Ivana Šćepanovića snimile su kamere. Na snimku se, navodno, vidi kako omanji ubica, visok tek oko 160 centimetara, puca s leđa u Šćepanovića koji je sjedio u automobilu. Kamera je zabilježila i drugog muškarca naoružanog koltom. On nije pucao, već je samo stajao iza ubice. Kao u većini mafijaških likvidacija, ubrzo nakon ubistva, policija je pronašla zapaljen automobil koji su, vjeruje se, koristili likvidatori.

Bonus video: