Blažić "nema vremena": Sazvao pres, htio da zabrani pitanja

Novinari su neposredno uoči presa obaviješteni da neće moći da postavljaju pitanja
229 pregleda 44 komentar(a)
Đorđije Blažić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Đorđije Blažić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 26.01.2018. 18:40h

Đorđije Blažić, profesor na Fakultetu za državne i evropske studije, najavio je danas da će se kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima, da bi, kako je rekao, pomogao u formiranju pravne, a ne privatne države i državnih, a ne partijskih institucija.

On opominje da se crnogorsko društvo nalazi pred egzistencijalnom opasnošću, zbog masovnog iseljavanja najproduktivnijeg i najkreativnijeg dijela stanovništva.

Blažić, međutim, današnju konferenciju za medije, na kojoj je objavio kandidaturu za predsjednika, nije vidio kao arenu demokratije i dijaloga, o kojoj je pred novinarima govorio.

Novinar Televizije Vijesti ipak je uspio da postavi pitanje, iako nisu bila dozvoljena, jer profesor navodno nije imao vremena.

Nakon privrednika Vasilija Miličkovića i naučnika Dragana Hajdukovića, i Blažić je zvanično objavio da namjerava da uđe u trku za predsjednika Crne Gore.

Ističe da je to njegova moralna i profesionalna obaveza prema građanima koji su ga prethodnih mjeseci predlagali i podržavali, uprkos tome što njegovi lični napori da opozicija ima zajedničkog kandidata nijesu uspjeli.

"Kao odgovoran građanin, otac, đed, pedagog i član Akademske zajednice prihvatio sam inicijativu velikog broja ljudi da se kandidujem za predsjednika CG kako bih uz učešće u izbornom procesu pruzio sve od sebe za jednu svjetliju budućnost Crne Gore", rekao je Blažić.

Blažić se osvrnuo na stanje u državi i učinak vlasti u posljednjih 30 godina.

"Prije jedne trećine vijeka građani Crne Gore dobili su vlast koja je tvrdila da zna kako donijeti mir, razvoj, prosperitet, a nažalost donijela je podjele, zaostajanje i siromašenje nacije. Obećavala je čvrste institucije, a privatizovala državu. Obećavala je evropske vrijednosti a donijela je strah i nesigurnost na nekada mirnim crnogorskim ulicama", kazao je Blažić.

Blažić je rekao da je njegov cilj vraćanje digniteta instituciji predsjednika države i obećava da ce se botiti za povratak suvereniteta građana i depolitizaciju državnih institucija i javnih službi .

"Svaka naša institucija mora biti bastion slobode, pravde i pravičnosti, koja neće vršiti funkciju vlasti, već arena i demokratije i dijaloga i tolerancije u kojima će građani ostvarivati svoja prava. Moraju biti vrlo jasno postavljene na usluzi građanima, a ne građanin da bude podanik institucija", objasnio je Blažić.

Blažić, međutim, svoju današnju, prvu konferenciju za medije, na kojoj objavljuje kandidaturu za predsjednika, nije vidio kao arenu demokratije i dijaloga. Novinari su neposredno uoči presa obaviješteni da neće moći da postavljaju pitanja, a kada su to ipak pokušali, objasnio je da nema vremena.

Novinar: Šta to govori o vašoj demokratičnosti što ne dozvoljavate da vam postavimo pitanje?

Blažić: Imam i ja obaveza i ograničenja.

Novinar: Mi smo došli zbog vas. I mi imamo slobodno vrijeme. Mi smo vas ispoštovali.

Blažić: Izvolite pet minuta pošto sam već u tajmingu.

Pitanje: Pošto ste više godina radili kao pomoćnik ministra pravde, jedno vrijeme i kod biznismena Tomislava Kovača, a danas ste kritičar vlasti i opozicije, gdje ideološki pripadate?

"Ja nisam političar. Nisam pripadnik nijedne stranke. Ja nemam političku ideologiju", kazao je Blažić.

Novinar: Čiju podršku očekujete?

"Očekujem podršku svih građana koji žele promjene u ovoj zemlji. Jeste zadovoljni?", kazao je Blažić.

Bonus video: