Pejović: Crna Gora među prvima definisala odgovor na svih 17 ciljeva održivog razvoja

"Naš cilj je da pregovori o pristupanju ne budu samo trka s vremenom ili štrikiranje obaveza nego da na jedan zaista temeljit način, uzimajući u obzir Ciljeve održivog razvoja, na kvalitetan način pripremimo Crnu Goru da bude država članica EU koja doprinosi ostvarivanju Agende održivog razvoja do 2030“, poručio je ministar Pejović
51 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2018. 13:36h

Crna Gora je jedna od prvih zemalja koje su u potpunosti definisale odgovor na svih 17 ciljeva održivog razvoja

To je ocijenio ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović na skupa koji su u Budvi organizovali Ministarstvo evropskih poslova i Sistem Ujedinjenih nacija, posvečenog pristupanju EU i ostvarivanju Agende održivog razvoja UN do 2030. godine.

On je ukazao na jasnu povezanost pregovaračkog procesa i dostizanja Ciljeva održivog razvoja.

„Naš cilj je da pregovori o pristupanju ne budu samo trka s vremenom ili štrikiranje obaveza nego da na zaista temeljit način, uzimajući u obzir Ciljeve održivog razvoja, na kvalitetan način pripremimo Crnu Goru da bude država članica EU koja doprinosi ostvarivanju Agende održivog razvoja do 2030“, kazao je Pejović.

Na skupu su učestvovali pregovarači, šefovi i sekretari radnih grupa za pregovaračka poglavlja, šefica pregovaračke strukture Srbije, predstavnici Delegacije EU, kao i predstavnici Sistema UN.

Kako je saopšđteno u zajedničkom saopštenju Ministartva i Sistem UN, šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Herman Špic, kazao je da je EU prepoznala važnost Agende u obezbjeđenju kvalitetnog života i održive budućnosti za sve ljude. Špic je, kako se navodi, podsjetio da EU na dva načina doprinosi ostvarivanju Agende 2030 – kroz integrisanje Ciljeva održivog razvoja u okvir evropske politike i kroz sprovođenje Agende od 2020. Poručio je da države članice moraju raditi zajedno s EU, kako bi obezbijedile primjenu politika na nacionalnom nivou.

„Prevashodni cilj obje agende je unapređenje kvaliteta života građana Crne Gore. Zbog toga je sinhronizacija dvije strateške agende suštinski važna i zaključci do kojih smo došli tokom ova dva dana sigurno će pomoći dodatnom usklađivanju dva razvojna plana, budući da smo uspjeli da jasno identifikujemo podudarnosti, tačke presjeka, mogućnosti optimizacije resursa, prostor za unapređenje politika, ali i neiskorištene mogućnosti“, kazala je stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni.

Pored procesa pristupanja EU, Crna Gora je, kao jedna od 193 članice UN, usvojila Agendu održivog razvoja do 2030. zasnovanu na 17 Ciljeva održivog razvoja. Skup je organizovan u okviru globalnog procesa integracije Ciljeva održivog razvoja u nacionalne politike pod nazivom „Uključivanje u glavne tokove, ubrzavanje i podrška u implementaciji politika“ (MAPS), uz podršku regionalnog centra UNDP u Istanbulu.

Galerija

Bonus video: