Prilog o crnom tržištu prodaje cigareta rađen u interesu javnosti i uličnih prodavaca cigareta

Stotine i hiljade koje je država ostavila bez posla i sigurnog sistema socijalne zaštite, šaljući ih na ulicu da prodaju švercovane cigarete ne bi trebalo štititi od TV Vijesti. Tako što ćete ih ostaviti na ulici štitite zapravo sistem koji decenijama opstaje zahvaljujući upravo crnom tržištu, na kome je vrlo smišljeno ostavljeno i mjesto za one sa društvene margine
119 pregleda 47 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2018. 19:29h

Naš reporter je u jednom danu snimio lokacije sa nelegalnim prodavcima cigareta, registrujući tako ono što tržišna inspekcija navodno nije u 53 januarska pokušaja.

Prilikom snimanja čuvali smo identitet osoba koje učestvuju u nelegalnoj prodaji, želeći da ukažemo isključivo na jednu stvar –da nelegalno tržište cigareta opasno počinje da cvjeta i da na takav nacin država, odnosno građani, po ko zna koji put gube dio novca , koji bi mogao biti uložen u poboljšanje sistema-zdravstva, školstva, socijalne zaštite .

Zaprepastili su nas komentari na društvenim mrežama u kojima smo nazvani špijunima, progoniteljima sirotinje koja od nužde prodaje cigarete da bi preživjela, zaštitnicima krupnih biznis interesa i paparacima! Pojedinci su čak zaprijetili našem kolegi, Matiji Otaševiću , koji je autor priloga:

"Ovome novinaru treba svaku kost slomiti, pa ne bi ovu sirotinju dirao više".

"Kada ga neko omlati biće napad na novinara Vijesti".

"Gledao sam i svaku kost bih mu polomio. To novinar?

Brojne "hrabre konmentare", pratile su salve uvreda i psovki kojima se navodno od naše TV štite potlačeni i obespravljeni u ovoj zemlji, uz konstataciju da nismo imali hrabrosti da udarimo na one koji su opljačkali milione, poslodavce koji ne prijavljuju radnike, ulične prodavce kokaina.

Pa, iako primitivni vokabular komentatora, koji je očito i slika njihove svijesti ne zaslužje objašnjenje, dužni smo da zbog javnosti koja vec godinama našoj televiziji poklanja najveće povjerenje, ponovimo, kako je nedjeljna TV priča rađena isključivo u javnom interesu i upravo u najboljem interesu uličnih prodavaca cigareta.

Stotine i hiljade koje je država ostavila bez posla i sigurnog sistema socijalne zaštite, šaljući ih na ulicu da prodaju švercovane cigarete ne bi trebalo štititi od TV Vijesti.

Tako što ćete ih ostaviti na ulici štitite zapravo sistem koji decenijama opstaje zahvaljujući upravo crnom tržištu, na kome je vrlo smišljeno ostavljeno i mjesto za one sa društvene margine.

Mrvice koje zarade na ulici jedva će ih prehraniti, dovoljno ipak da ne traže više, jer za više bi država morala da bude servis i zaštitnik svojih gradjana, a ne truli sistem koji žmiri na sve što mu ne odgovara .

U tom sistemu našim novinarima se opet prijeti.

Što je izgleda postalo normalno kao i postojanje crnog tržišta.

U Crnoj Gori u 21. vijeku.

Galerija

Bonus video: