Nacionalna biblioteka "Đurđe Crnojević": Bogata kolekcija knjiga, ploča, pozorišnih postera...

Nacionalna biblioteka od gradskih se razlikuje po tome što je njenim najčešćim korisnicima – studentima, istraživačima i naučnicima – korišćenje knjiga dozvoljeno isključivo u čitaonicama. Zauzvrat im omogućavaju razmjenu knjiga sa drugim bibliotekama u zemlji
139 pregleda 0 komentar(a)
biblioteka Đurđe Crnojević, Foto: Printscreen
biblioteka Đurđe Crnojević, Foto: Printscreen
Ažurirano: 21.01.2018. 19:50h

Crna Gora je dio Gutenbergove galaksije od samog početka – Cetinjski Oktoih štampan je 1494. godine, svega četiri decenije nakon prve Biblije u Evropi. Zbog toga Nacionalna biblioteka na Cetinju objedinjuje bogatu kolekciju knjiga, ali i pozorišnih postera, ploča i časopisa, iz zemlje i inostranstva.

"Ukupan broj bibliotečkih jedinica se kreće oko dva miliona. To je jako veliki broj, možemo reći za ovako malu državu... Biblioteka sarađuje sa oko 50 najznačajnijih biblioteka i slavističkih centara u regionu i svijetu", kazala je Dragica Lompar iz Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”.

Nacionalna biblioteka od gradskih se razlikuje po tome što je njenim najčešćim korisnicima – studentima, istraživačima i naučnicima – korišćenje knjiga dozvoljeno isključivo u čitaonicama. Zauzvrat im omogućavaju razmjenu knjiga sa drugim bibliotekama u zemlji.

"Broj fizičkih korisnika nije značajno veliki, ali zato je broj virtuelnih korisnika, odnosno ljudi koji pretražuju naše kataloge, i poručuju publikacije putem drugih crnogorskih biblioteka, ali i iz inostranstva, jako veliki. Ja vam mogu reći da je taj broj u 2016. godini bio 27.940", kazala je Lompar.

Kako bi čitaoci u što kraćem roku došli do novih naslova, zakonom je predviđen instut obaveznog primjerka. Crnogorski izdavači se, međutim, o Zakon o izdavačkoj djelatnosti nerijetko ogluše. A izdavačka produkcija u Crnoj Gori iznenađujuće je velika.

"To funkcioniše po principu da svaki izdavač u Crnoj Gori dostavi pet besplatnih primjeraka nacionalnoj biblioteci o svim trošku. Međutim, izdavači u Crnoj Gori još uvijek ne dostavljaju uredno svaki naslov. U prosjeku, u posljednje tri godine se objavi do tri naslova dnevno", kazala je Lompar.

Ovaj hram knjige, koji u regionu, ali i svijetu ima reputaciju pouzdanog partnera u oblasti kulture, dovoljan je razlog da u januaru obnovite vašu članarinu.

Dobri prijatelji, dobre knjige i čista savjest – to je idealan život, zapisao je Mark Tven. I dok ćete oko prijatelja i savjesti morati sami da se potrudite, za idealan početak 2018. dovoljno je da svratite u biblioteku. Moja preporuka je “Don Kihot”. Knjiga ili opera, odaberite sami.

Bonus video: