Odluka usvojena prije dvije godine: Hoće li Nikšić konačno dobiti Ulicu Živka Nikolića?

"Vjerovatno se čeka da se to sve skupi, da se objavi javni tender i da se izvrši postaljanje tih natpisa u ovoj godini. Sredstva su za to obezbijeđena, tako da će to biti brzo realizovano", kazao je Vojin Đukanović, predsjednik opštinskog savjeta za imenovanje ulica
522 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić, ulica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Nikšić, ulica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 21.01.2018. 19:28h

Nikšić bi konačno u ovoj godini trebalo da dobije ulicu Živka Nikolića.

Inicijativa traje skoro šest godina, a iako je odluka na sjednici Skupštine opštine (SO) usvojena prije dvije, tabla nije postavljena, niti je ulica uređena.

Iz opštinske komisije za imenovanje ulica kažu da će ime poznatog crnogorskog i jugoslovenskog reditelja nositi ulica koja se sada zove Staro pazarište, te da se konačno planira njena sanacija.

"Ova ulica u dužini od 145 metara od raskrsnice sa ulicom Nikole Tesle, pa tamo do Goraševića apoteke, ta ulica će nositi ime našeg režisera", istakao je Nebojša Radojičić, bivši predsjednik opštine Nikšić 26. novembra 2012. godine.

Iako je od ove izjave Radojičića, prošlo skoro šest godina, velikan jugoslovenske kinematografije Živko Nikolić, u rodnom gradu i dalje nema obilježje.

Opština je odluku da jedna ulica nosi njegovo ime usvojila na sjednici održanoj prije skoro dvije godine, ali građani o tome još nisu obaviješteni.

Ukupna dužina joj je 260 metara, a protezaće se dosadašnjom ulicom Starog pazarišta, od raskrsnice sa Ulicom Serdara Šćepana do raskrsnice sa Ulicom Nikole Tesle, uključujući i desni krak Jovana Cvijića.

Vojin Đukanović, predsjednik opštinskog savjeta za imenovanje ulica uvjerava da će tabla sa imenom reditelja uskoro biti postavljena, sa još nekima koje čekaju zamjenu.

"Vjerovatno se čeka da se to sve skupi, da se objavi javni tender i da se izvrši postaljanje tih natpisa u ovoj godini. Sredstva su za to obezbijeđena, tako da će to biti brzo realizovano", kazao je Đukanović.

Gotovo šest godina traje procedura da se Nikšić, vjerovatno najoriginalnijem stvaraocu sa ovog podneblja, oduži ulicom koja će nositi njegovo ime. Za isti broj godina, od 1982. do 1988. reditelj je snimio pet filmova, među kojima i tri najpoznatija.

A da bi bila dostojna imena koje će nositi, potrebno joj je proširenje i totalna rekonstrukcija. Asfalt je trenutno pun rupa, a okružuju je i brojni zapušteni privremni objekti.

Kako saznaje Televizija Vijesti, urbanističkim planom je predviđeno da se na ovom potezu gradi jedan broj većih poslovno-stambenih objekata.

Bonus video: