Piperi dobili biciklističku stazu, mještani zabrinuti za sigurnost biciklista

Mještani ističu i da su upozoravali da je put prije ucrtavanja rute trebalo rekonstruisati. Međutim, iz Glavnog grada tvrde da su prošle godine popravljali asfalt u dijelu puta kuda prolazi ruta i da će se sa tim nastaviti i ubuduće
213 pregleda 2 komentar(a)
Piperi biciklistička staza, Foto: Screenshot (Youtube)
Piperi biciklistička staza, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 20.01.2018. 18:35h

Građani Podgorice dobili su krajem prošle godine novu biciklističku rutu dugu 15 kilometara, koja prolazi kroz piperska naselja. Nova investicija Glavnog grada prošla je bez građevinskih radova, a za farbu, koja je korištena za iscrtavanje piktograma izdvojeno je četiri i po hiljade eura. Međutim, radovi još nisu završeni.

"Horizontalna signalizacija je postavljena. Mi sad treba da uradimo i vertikalnu signalizaciju, koju ćemo postaviti u obliku onih semaforskih narandžastih svjetala koja će treptati non-stop i upozoravati vozače da je tu biciklističku ruta i dvije table koje će opisati kuda ide ruta", kaže menadžer Glavnog grada Dragutin Đeković.

To će grad koštati dodatnih hiljadu i po eura. Đeković ističe i da su sa novom rutom željeli da nastave sa razvojem biciklističke kulture u Podgorici.

“I da omogući biciklističkim entuzijastima, rekreativcima, a bogami i takmičarima da rute koje voze, voze bezbjednije”, dodaje on.

A upravo bezbjednost prestavlja najveći problem, smatraju mještani piperskih naselja, koji poručuju da bi nova biciklistička ruta mogla napraviti više štete, nego koristi.

"Za mene je to uzani prostor i može da dođe u svako doba do nesrećnog slučaja, što ne bi bilo dobro ni za nas ni za onog ko je to projektovao", kaže mještanin Vojislav Stojanović, dok Ranko Stamatović strahuje da može biti i žrtava.

"Krivina puno, izuzetno uzak put, asfalt nije kako treba i tako to su vam neke stvari koje ne odgovaraju ovim znakovima koji stoje na putu", navodi on.

Mještani ističu i da su upozoravali da je put prije ucrtavanja rute trebalo rekonstruisati. Međutim, iz Glavnog grada tvrde da su prošle godine popravljali asfalt u dijelu puta kuda prolazi ruta i da će se sa tim nastaviti i ubuduće.

"U svakom dijelu grada ja sam ubijeđen da ima puteva koji zahtijevaju našu pažnju i kojima treba sanacija i unaprjeđenje. To je neminovno i toga ima sigurno i to ne sporimo i mi ćemo se truditi da popravimo u najvećem dijelu što možemo," poručuje Đeković.

Nova biciklistička ruta, koju je Glavni grad označio sa biciklističkim klubom Džada, kreće od Vezirovog mosta, prolazi kroz Duklju, preko Drezge i vodi do Ćelije Piperske, gdje je okretnica, koja vodi nazad do Podgorice.

Bonus video: