DF o varijabilama koje su dobili poslanici vlasti: Nezakonito, sramno, nepošteno

Poslanici vlasti koji su dobili varijabile nisu htjeli da komentarišu ovu odluku ili su bili nedostupni
85 pregleda 34 komentar(a)
DF, pres, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
DF, pres, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 20.01.2018. 18:34h

Demokratski front (DF) tražiće ukidanje varijabila koje su poslanicima vladajuće koalicije dodijeljene uz decembarske plate u iznosu od 80 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori.

Tom odlukom, Kolegijuma predsjednika Skupštine, svaki poslanik iz redova DPS-a, SD-a, Bošnjačke stranke, HGI i Liberalne partije dobio je blizu 390 eura za, kako se navodi, značajan doprinos radu parlamenta.

U DF smatraju da je nezakonito ali i nepošteno dijeliti bonuse u vrijeme kada Vlada vodi rastriktivnu finansijsku politiku.

Za Demokrate, ćiji su se poslanici odrekli brojnih privilegija, ovaj potez je još jedan primjer pohlepe DPS-a.

Poslanici vlasti koji su dobili varijabile nisu htjeli da komentarišu ovu odluku ili su bili nedostupni.

Decembarska plata poslanika vladajuće koalicije, njih 42, bila je veća za 80 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, tačnije 387 eura.

Poslanici su sebi povećali platu zbog, kako se navodi u obrazloženju odluke Kolegijuma predsjednika Skupštine koju potpisuje generalni sekretar, značajnog doprinosa u aktivnostima radnih tijela i na sjednicama Skupštine i dodatnog angažovanja. Time je od novca poreskih obveznika poslanicima dodijeljeno dodatnih 16 hiljada 254 eura.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajaović tako je u decembru primio 2.287 eura. Od poslanika, najveću platu u decembru imala je Marija Ćatović, čija zarada uz varijabilu iznosi 2.386 eura, zatim Miodrag Vuković sa 2.172 eura.

Potpredsjednik parlamenta Branimir Gvozdenović takođe je zbog značajnog doprinosa radu parlamenta dobio platu u iznosu od 2.115 eura, a nagrađen je i predjsednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja.

Marija Ćatović 2.386 eura

Ivan Brajović 2.287 eura

Miodrag Vuković 2.172 eura

Branimir Gvozdenović 2.115 eura

Luiđ Škrelja 2.018 eura

U DF koji je naknadno došao u posjed dokumenta, kažu da je postupak kolega nepošten, a odluka sporna i sa pravnog aspekta, zbog čega će tražiti njeno ukidanje.

"Baš su svih 42 poslanika vladajuće većine bili toliko angažovani i toliko zaslužni u decembru mjesecu, a mislim da pojedini od njih ni progovorili nisu niti imali diskusiju, a mnogi nisu članovi pojedinih odbora, tako da je ovo jedna sramna odluka. Ovu odluku nije donio Administrativni odbor. Pitanje statusa poslanika određuje Administrativni odbor, a ne nikako kolegijum Skupštine koji je neformlano tijelo i nema mogućnost donošenja odluka. Više je savjetodavno", istakla je Branka Bošnjak, poslanica DF.

"Sprovoditi restriktivnu finansijsku politiku koja je direktno udar na građane, a nagrađivati ljude koji sprovode tu restriktivnu politiku elementarno nije fer, nije pošteno", rekao je Milutin Đukanović, poslanik DF.

Demokrate, koje više od godinu bojkotuju rad Skupštine , smatraju da je izlišno komentarisati bilo kakve bonuse u vremenu kada Vlada vodi politiku fiskalne konsolidacije, a narod, kažu, živi sve teže. Navode da varijabile na plate poslanika u takvoj situaciji nisu primjerene, pa ni kada bi ih svi dobili.

"Umjesto da se odreknu privilegija u vidu službenih automobila, goriva, telefona, stanarine i dnevnica, oni na tu punu poslaničku platu dodaju još i bonuse u trenutku dok građanima stežu kaiš u vidu novih povećanja poreza, akciza, cijena goriva prevoza i ostalog. Nažalost, nema tog novca koji siromaštvo duha i pohlepu može nadoknaditi, pa je za očekivati da će ovakvu megalomansku bonusnu praksu nastaviti", kazala je Valentina Minić (Demokratska Crna Gora).

Od poslanika vladajuće koalicije na poziv Televizije Vijesti odgovorio je jedino poslanik Obrad Stanišić, koji je uputio na šefa poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodraga Radunovića. On kao i njegove partijske kolege koje je Televizija Vijesti tokom dana zvala za komentar, bili su nedostupni

Milutin Đukanović kaže da kao predsjednik poslaničkog kluba DF nije bio obaviješten o kolegijumu kom je po pravilu trebalo da prisustvuje. Odluka o varijabilnom dijelu zarade donesena je 15. decembra, na predlog Kolegijuma predsjednika Skupštine kom su prisustvovali predsjednici poslaničkih klubova partija vladajuće koalicije.

Bonuse su dobili i zaposleni u skupstinskim sluzbama, ali za DF to nije sporno.