Još uvijek bez vlasti u Prijestonici: DPS smatra da SD želi preveliki dio "kolača"

Do novih izbora moglo bi doći vrlo brzo, ako se koalicioni partneri sa državnog nivoa uskoro ne dogovore
96 pregleda 10 komentar(a)
SO Cetinje sjednica, Foto: Danijela Lasica
SO Cetinje sjednica, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 18.01.2018. 18:42h

U javnosti se do sada licitiralo sa desetak imena funkcionera DPS-a koji bi se mogli naći na funkciji novog gradonačelnika Cetinja, a najozbiljniji je bio Aleksandar Kašćelan.

U jednom trenutku bilo je za očekivati da će se neko sjetiti da predloži i samog lidera te partije Mila Đukanovića. Ipak, kako saznaje Televizija Vijesti, to nije razlog zbog čega se kasni sa formiranjem vlasti u Prijestonici.

Izgleda da problem nije toliko u kadrovskom kapacitetu DPS, već u kadrovskom apetitu Socijaldemokrata. Kako TV Vijesti saznaju iz cetinjskog DPS-a, SD im je podršku uslovio sa više direktorskih funkcija. Traže mjesto direktora Vodovoda i bolnice Danilo Prvi. Kako već pokrivaju mjesto direktora Državnog arhiva, na taj način pod njihovom ingerencijom našlo bi se najviše zaposlenih u gradu.

Ako se tome doda i zahtjev da dobiju mjesto gradskih sekretara za finansije i investicije, partija Ivana Brajovića bi u svojim rukama imala najjače poluge za vođenje Prijestonice. Sagovornici TV Vijesti iz DPS tvrde da na takve ultimatume neće pristati, pa ni po cijenu novih izbora.

A do novih izbora moglo bi doći vrlo brzo, ako se koalicioni partneri sa državnog nivoa uskoro ne dogovore.

Naime, po novom zakonu o lokalnoj samoupravi, parlament na Cetinju mora biti konstituisan do 7. februara. Prva sjednica novog saziva održana je 25. decembra, kada su samo verifikovani mandati odbornicima. Međutim, po novom zakonu, parlament je konstituisan tek izborom predsjednika Skupštine, a to se mora uraditi u roku od 60 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Konačni rezultati su u „Službenom listu“ objavljeni sedmog decembra prošle godine, pa ako se skupština ne konstituiše do 7. februara, predsjednik Crne Gore raspisuje nove izbore.

Zanimljivo je da stari zakon o lokalnoj samoupravi, koji je bio na snazi kada su održani izbori na Cetinju, nije predviđao striktne rokove i odredbe kada je riječ o procesu konstituisanja skupštine i izboru predsjednika opštine. U političkim krugovima pojavila se dilema da li onda u slučaju konstituisanja vlasti na Cetinju važi stari ili novi zakon.

Pravnici koje je Televizija Vijesti kontaktirala, pak, kažu da tu nema nikakve dileme – u trenutku kada je novi zakon o lokalnoj samoupravi stupio na snagu, ne mogu se primjenivati odredbe starog, nevažećeg zakona.

Bonus video: