"UZ NASTAVAK REFORMI I NA TEMELJU SOPSTVENIH ZASLUGA"

Pejović, Feran i Haglajtner: Crna Gora će biti spremna za predstojeću novu strategiju proširenja EU

"Kolege iz Evropske komisije su istakle da je Crna Gora, na temelju ostvarenih rezultata, izgradila dobar integracijski rezultat i zavrijedila povjerenje i punu podršku EK i država članica u ostvarenju članstva u EU", saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova
1 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Janez Lenarčič, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Aleksandar Andrija Pejović, Janez Lenarčič, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 13.01.2018. 10:35h

Crna Gora će, uz nastavak sprovođenja reformi i na temelju sopstvenih zasluga, biti spremna za predstojeću novu strategiju proširenja EU, poručeno je sa sastanaka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića s direktoricom za strategije i Tursku u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Mirjam Feran i sa šefom Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Tomasom Haglajtnerom, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

"Kolege iz Evropske komisije su istakle da je Crna Gora, na temelju ostvarenih rezultata, izgradila dobar integracijski rezultat i zavrijedila povjerenje i punu podršku EK i država članica u ostvarenju članstva u EU. Izrazili su očekivanje da će, uz nastavak iskazane političke volje za sprovođenje reformi Crna Gora biti spremna za naredno proširenje i ponovili da stupanje u članstvo EU zavisi isključivo od individualnih postignuća svake od država kandidata, što će svakako biti potcrtano i u novoj strategiji proširenja koja će biti objavljena u februaru", navodi se u saopštenju.

Pejović je ponovio odlučnost Vlade da ispuni sve obaveze iz pregovaračkog procesa i otvori vrata za članstvo u EU.

"U tom kontekstu je informisao sagovornike o aktuelnostima i planiranim aktivnostima u više pregovaračkih poglavlja", kazali su iz Ministarstva evropskih poslova.

Tokom posjete Briselu, Pejović se sastao sa stalnim predstavnicima Slovenije Janezom Lenarčičem, te Austrije i Rumunije pri EU Nikolasom Maršikom i Teodorom Odobesku, čije će države predsjedavati EU u drugoj polovini 2018, odnosno, prvoj polovini 2019.

"Sagovornici ministra Pejovića su prenijeli punu podršku svojih država integrisanju Crne Gore u EU i pozdravili rezultate koje je Vlada Crne Gore ostvarila u pregovaračkom procesu. Izraženo je uvjerenje da će februarska Strategija za Zapadni Balkan, kroz jasne smjernice koje će dati, doprinijeti da Crna Gora, što kvalitetnije i brže, zaokruži evropsku integraciju", zaključuje se u saopštenju.