"ZAŠTITARI NIJESU ZAŠTIĆENI"

U Sistemu zaštite lica i objekata haotično stanje

U Inspekciji rada navode da nepravilnosti ima kao i drugdje i da postupaju po zakonu kada ih utvrde
773 pregleda 1 komentar(a)
Nadzorne kamere, Foto: Printscreen (YouTube)
Nadzorne kamere, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 01.02.2019. 16:16h

U Sistemu zaštite lica i objekata stanje je haotično. Zaštitari se žale na flagrantno kršenje radnih prava, a poslodavci na nelojalnu konkurenciju i pad cijena. Jedan od problema je to što nije utvrđena minimalna cijena rada prilikom ugovaranja poslova.

Mnoge agencije usluge zato naplaćuju ispod cijene, koja je odlučujući faktor za klijente, pa radnici jednostavno skliznu u sivu zonu. U pomoć zovu inspekciju rada, odakle im odgovaraju da njihovi problemi nijesu ništa veći od drugih.

Najgore od svega je, kažu u Sindikatu, to što zaštitari nisu zaštićeni.

"Da se ne poštuje radno vrijeme, da se ne poštuju prekovremeni sati i noćni sati, praznične dnevnice, da ljudi često rade preko svojih mogućnosti", kazao je Blažo Petrović iz Strukovnog sindikata zaštitara.

Prema nezvaničnim procjenama u ovom sektoru radi oko šest hiljada ljudi. Zvanični podaci MUP-a pokazuju da su izdali 3300 licenci za rad na poslovima zaštite, a podaci Poreske uprave da je osigurano 1900 radnika. Sindikalci pozivaju nadležne da reaguju.

"Nedovoljna kontrola inspekcije rada. Oni su sigurno svjesni toga i sigurno znaju da postoje veliki problemi. Bez obzira na ime firme, na ime poslodavca, jednostavno da krenu da kontrolišu kako je njima najlakše, redom i sigurno će imati mnogo posla", rekao je Petrović.

U Inspekciji rada navode da nepravilnosti ima kao i drugdje i da postupaju po zakonu kada ih utvrde.

"Smatramo da problemi u radu zaštitara nisu posebno izraženi u odnosu na rad lica u drugim djelatnostima. Dosadašnja praksa je pokazala da se u radu “na crno” angažuju lica bez licence, pa ovi poslodavci snose posljedice prekršajne odgovornosti u slučajevima kada Inspekcija rada utvrdi nepravilnosti", kazali su iz Inspekcije rada.

U najstarijoj agenciji u Crnoj Gori, kažu da se trude da poštuju sva prava radnika. Ističu da su i oni i radnici u oko 80 agencija, u istom problemu.

"Zbog velikog broja agencija koje se trenutno nalaze u Crnoj Gori, konkurencija apsolutno nije lojalna i da vam kažem, nama su cijene našega rada 40 % niže u odnosu na prije pet ili šest godina", kazao je Marjan Marjanović iz Security guard Monetenegra.

Zaštitar u prosjeku radi 12 sati dnevno, a mjesečno više od 240 sati za platu od oko 250 eura. U Sindikatu objašnjavaju da se dio zaštitara ne buni jer ne znaju koja su im prava, a dio iz straha.

"Ima krivice, moram priznati. Da pozovem radnike prije svega da prijave svoje probleme"rekao je Petrović.

Poslodavci kažu da bi minimalna cijena rada trebalo da bude bar tri-četiri eura po satu, a ne kao sada, manje od dva. Tu minimalnu cijenu ne može da propiše država, već Komora, koja bi trebalo da bude osnovana.

"Planira da se odradi Komora koja štiti interese privatne bezbjednosti, firmi za zaštitu imovine i lica, da ćemo mi taj problem unutrašnji riješiti i odrediti nešto što se zove minimalna cijena rada na opšte zadovoljstvo i naše i naših radnika i države", kazao je Marjanović.

Sindikat u ovoj branši osnovan je nakon čak 18 godina od pojave prve privatne agencije u Crnoj Gori.